RFSU-klinikens smittspårning
Hallå där, Malin Persson, undersköterska på RFSU-kliniken! Du håller på med smittspårning, vad innebär det?
– Om du testat positivt på någon av de könssjukdomar som omfattas av smittskyddslagen så är du skyldig att uppge vem du haft sex med under de senaste 12 månaderna. (Eller sedan senaste testtillfället.) Jag hjälper till att hitta kontaktuppgifter till dessa personer så att de i sin tur får en kallelse att testa sig.
Vilka sjukdomar smittspårar RFSU?
– Gonorré och klamydia. De fall som rör syfilis, hepatit och hiv tar Smittskydd Stockholm hand om. Vi smittspårar både de som testat positivt på RFSU-kliniken och tar emot remisser för smittspårning från andra vårdmottagningar i regionen.
Får man reda på vem som uppgett att man kan vara smittad?
– Det är strikt sekretess kring smittspårningen, vilket innebär att de vi kontaktar i ett spårningsärende aldrig får veta vem som uppgivit dem.
Hur många kontakter brukar en patient uppge?
– I snitt ca tre personer. Men det varierar från en till över 50.
Är det svårt att hitta dessa personer?
– En del har givetvis telefonnumret till dem de haft sex med och då går det snabbt. Men andra kan ha träffats via Grindr eller Tinder och då krävs lite detektivarbete. Många byter inte telefonnummer längre utan kanske bara instagramprofil eller snapchat. Vi får inte kontakta folk via deras sociala medier, men vi kan hitta dem där och sedan googla för att hitta deras kontaktuppgifter. Går det inte får vi be Smittskydd Stockholm ta kontakt via sociala medier vilket de som myndighet har möjlighet till.
Det låter verkligen som ett detektivarbete. Har du några tricks?
– Det var enklare förr när fler använde facebook för på profilen där står det mer information. Nu får vi försöka klura ut andra sätt. Fråga om de vet var personen i fråga bor, be hen kolla Über-appen efter en adress om hen varit hemma hos någon annan.
Och vad är nästa steg när ni hittat personerna som ska kallas för provtagning?
– Det enklaste är att skicka ett meddelande via 1177. Då lägger vi in ett meddelande där det till exempel står: “En person som behandlats för klamydiainfektion har uppgett att det är möjligt att även du kan vara smittad.” Personen som får meddelandet måste svara på det och gå och testa sig.
Men du ringer en hel del också. Hur reagerar de som svarar?
– De allra vet ju att de har haft sex, men vissa blir förvånade och säger “Jag använde ju kondom.” Då får jag förklara att man blir kallad ändå eftersom risken ändå finns att man kan ha blivit smittad. Ofta kommer kondomen på sent och klamydia och gonorré kan även överföras vid smek- och gnidsex.
– En del blir förvånade eller rentav chockade. Vissa är i en fast relation och då blir det uppenbart att partnern har varit otrogen. De samtalen kan vara tunga. Några patienter har trott att de blivit smittade efter att ha använt en offentlig toalett eller att det råkat komma in virus på något annat sätt. Då får jag berätta att det inte fungerar så. Det är en sexuellt överförbar sjukdom.
Hur mycket tid lägger du och dina kollegor på det här egentligen?
– I genomsnitt 1,5 timme per patient, från start till dess att alla hens kontakter blivit kallade till provtagning.
Händer det att ni skickar brev hem när ni kallar till provtagning eller ger provsvar? Vissa kan ju vara oroliga att det ska hamna i fel händer...
– Det är en allra sista utväg att skicka brev per post. Vid positivt provsvar ringer vi, lyckas vi inte få kontakt så skickas ett meddelande via 1177. Kallelser skickas i första hand via 1177 och i andra hand ringer vi. Svarar inte personen på aviseringarna på 1177 och vi inte har telefonnumret så skickas ett brev per post (dock alltid utan logga) till folkbokföringsadressen.
Vad är roligast med jobbet tycker du?
– Att få prata med människor. En del mår jättedåligt, de kan ha det ganska tufft och utsätta sig för destruktiva relationer och kontakter. Jag känner att jag kan hjälpa genom att lyssna. Det är spännande möten även om det är per telefon. Jag tror att det till och med är lättare att berätta vissa saker över telefon.
Tänker du aldrig att folk borde skärpa sig lite och ha bättre koll på vilka de har sex med? Det blir ju ganska mycket merjobb för dig när de inte har telefonnumret till sina ligg.
– Det är snarare patienterna som ibland kan bli helt förtvivlade över att de inte vet vem de legat med. De kan ha varit på en kryssning, men lite för mycket alkohol. Men jag dömer inte. Det är sådant som händer.
Är det något du tycker folk i allmänhet borde bli bättre på?
– Att testa sig efter sexualpraktik. Om du haft analsex behöver provet tas där med, samt i halsen efter oralsex. Tyvärr finns det ett kunskapsglapp här. Och testar man sig via 1177 får man bara ett test hemskickat. Då är det bättre att gå till en mottagning och testa sig ordentligt överallt.
RFSU-klinikens smittspårning 2023
klamydia: 743 samtal
gonorre: 247 samtal
remitterad spårning: 373 samtal
totalt: 1363 samtal
Text: Ulrika Hammar