Till sidans huvudinnehåll

Prep, förebyggande hiv-behandling

Från och med den 2 september 2024 erbjuder RFSU-kliniken den förebyggande hiv-behandlingen prep (också kallat PrEP).

För att få prep behöver du ställa dig i kö hos Venhälsan. När det är din tur kommer du att få en kallelse till RFSU-kliniken eller någon av de andra kliniker som erbjuder behandlingen i Region Stockholm.  

Vad är prep?

Prep, eller “PrEP” som det också brukar skrivas, är en medicin som minskar risken att få hiv vid sex. Du kan ta prep om du inte har hiv.

Prep godkändes för användning i Sverige 2016. Det ges till personer som har hög risk att få hiv och ingår i högkostnadsskyddet.

Prep betyder att du tar två olika hiv-läkemedel i en och samma tablett (emtricitabin/tenofovirdisoproxil). Det är samma slags medicin som används för att behandla hiv, då tillsammans med andra hiv-läkemedel.

Prep kan inte användas som dagen efter-piller och får inte ersätta hivtest. När du tar prep är det viktigt att du fortsätter testa dig för hiv regelbundet.

Läs mer om att ta Prep här

Ditt första besök

När du fått en kallelse till RFSU-kliniken är du välkommen att besöka oss på Rosenlundsgatan 9.

På RFSU-kliniken får du fylla i en skriftlig enkät om ditt sexliv och dina sexpraktiker. Vi pratar om

  • fördelar och nackdelar med prep-behandling,
  • risken för biverkningar,
  • om du tar några andra läkemedel.

Du får göra ett hivtest och testa dig för andra sexuellt överförbara sjukdomar, inklusive hepatit B och C. Om du inte redan är vaccinerad mot hepatit A och B rekommenderar vi att du vaccinerar dig. Vi testar också din njurfunktion genom blodprov.

Så använder du prep

Du sväljer prep-tabletten, gärna i samband med att du äter mat. Det är viktigt att ta tabletten ungefär vid samma tidpunkt varje dag. Då blir det också lättare att komma ihåg din medicin. Att missa doser minskar effekten av prep.

Biverkningar

Du kan känna av lätt illamående eller huvudvärk de första veckorna med prep. I de flesta fall går det över efter ett par veckor eller när du slutar ta prep-medicinen.

Det är ovanligt med allvarligare biverkningar, men det kan förekomma biverkningar relaterade till njurarna och skelettet. Du behöver därför lämna urin- och blodprov så att vi kan mäta ditt så kallade kreatininvärde, ett mått på hur dina njurar fungerar. 

Prep påverkas inte av alkohol och ger inte heller några sexuella biverkningar.

Läs mer på sidan Allt du behöver veta om prep – förebyggande hiv-behandling

Återbesök var tredje månad

När du har fått recept på prep kommer vi att boka in flera besök på kliniken. Det är viktigt att du kommer på återbesöken. Det första återbesöket sker efter en månad och därefter kommer du till oss var tredje månad. Vi pratar om hur medicineringen fungerar och om säkrare sex. Du får lämna hivtest och testa dig för andra sexuellt överförbara sjukdomar.

Efter ett år med prep testas du för hepatit C. Du får också göra ytterligare en skriftlig enkät om ditt sexliv och dina sexpraktiker. Vi tar också prover för att undersöka din njurfunktion. Du får även lämna hivtest och testa dig för andra sexuellt överförbara sjukdomar.

Kom ihåg att berätta för andra vårdgivare att du använder prep

Det är också viktigt att du talar om för alla andra vårdgivare att du använder prep eftersom andra inte kan se din journal från RFSU-kliniken.