
Unika perspektiv från RFSU Malmö vid sexologisk konferens
Varje år samlas forskare, pedagoger, kliniker och sexologer på SSSS-konferensen* i USA för att dela den senaste forskningen och utvecklingen inom sexualitetsstudier. Hösten 2024 representerades RFSU av Anette Grander och Karin Forsslund från RFSU Malmö, som både presenterade sina forskningsprojekt och fick möjlighet att lära av andra.
Anette och Karin har arbetat i samarbete med universiteten i Malmö och Oslo, och det avspeglades i deras gemensamma presentation på konferensen. Anette presenterade sin studie om hur elevhälsan i Sverige tar upp frågor om SRHR (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter), medan Karin delade insikter från en pilotstudie om ämnesintegrerad sexualundervisning i skolor för elever med intellektuella funktionsnedsättningar.
– Våra studier är unika exempel på hur akademin och ideella organisationer kan samarbeta, säger Anette Grander. Vårt föredrag var dessutom ett av få som tog upp sexualundervisning med fokus på personer med intellektuella funktionsnedsättningar eller NPF-diagnoser, vilket väckte stort intresse.
Internationella kontakter och respons
Föredragen på konferensen hålls i ett rasande tempo. Karin och Anette hade endast en kvart på sig att tillsammans få fram det de ville säga. Det fanns nästan inte ens tid för publikfrågor efteråt, men deltagarna nickade intresserat under tiden och efteråt kom flera fram och ville prata.
– Det var fantastiskt att möta personer som delar vårt fokus, säger Karin. Att sätta vår forskning i ett internationellt sammanhang ger en helt ny dimension.
Antirasistiska strategier för sexfester
SSSS-konferensen bjöd på en mängd inspirerande föredrag och workshops. En fråga som lyftes var behovet av att kombinera inkludering med antirasistiska perspektiv. Ett föredrag handlade om antirasistiska strategier inför och under sexfester. Det fick Anette och Karin att reflektera över hur RFSU kan förbättra sitt eget antirasistiska arbete.
– Vi måste arbeta mer geografiskt tillgängligt för att inkludera fler perspektiv. Det räcker inte att bjuda in – det handlar om verklig delaktighet och att skapa trygga miljöer, säger Karin.

Ett annat aktuellt ämne var digitala arenor och deras påverkan på sexualupplysning. Diskussioner om plattformar som Snapchat och OnlyFans utmanade traditionella uppfattningar om normer och moral. En studie visade ett samband mellan ett högt snapscore och ett högt antal sexpartners.
– Det fick oss att ställa frågan vad den digitala arenan gör med vår sexualupplysning inom RFSU. Behöver vi anpassa oss mer? Jag får ofta frågor om Only Fans när jag sexualupplyser på HVB-hem, men jag vet väldigt lite om det, säger Anette.
Robotsex ger insikter om framtidens relationer
En workshop om robotsex gav nya insikter i hur relationer kan förstås i framtiden. Ett case om en klient som hade en relation med en AI-driven robot väckte frågor om vad som utgör en relation och hur vi bör bemöta dessa situationer, till exempel i terapeutiska samtal.
– Diskussionen visade tydligt att det ofta är omgivningens fördomar som är problemet i första hand, inte relationen i sig, säger Karin. Men vi kom också fram att det är viktigt att prata med klienten om den kanske ändå saknar något så att roboten inte blir en tillflykt eller ett sämre substitut. Vi utvecklas ju mycket i våra relationer med varandra, kan verkligen en robot bidra till detta?
"Förlåt för Trump!"
Det politiska läget i USA präglade konferensen. Deltagarna uttryckte oro över de utmaningar som sexualitetsforskning och SRHR-frågor står inför i det nya politiska klimatet.
– Sammanhållningen inom detta community är viktigare än någonsin, säger Karin. Många amerikaner bad oss om ursäkt för deras politiska ledarskap och såg Sverige som en förebild, men vi fick också möjlighet att berätta om våra egna utmaningar.
Efter konferensen känner Anette och Karin sig inspirerade att fortsätta utveckla samarbetet mellan RFSU och akademin. De ser även ett behov av att arbeta mer aktivt med religion och trosuppfattning i koppling till sexualitetsfrågor. Det är ett ämne som är betydligt mer synligt i en amerikansk kontext, men som blir alltmer aktuellt även i Sverige där allt fler unga till exempel väljer att konfirmera sig.
– Vi har mycket att lära av varandra, säger Anette. Att delta i SSSS var en ovärderlig erfarenhet och en påminnelse om vikten av att vara en del av ett större sammanhang.
Text: Ulrika Hammar
*=SSSS står för The Society for the Scientific Study of Sexuality