
Suriya ger hopp i konflikternas skugga
I östra Sri Lanka, där spår efter krig och konflikter fortfarande präglar vardagen, arbetar RFSU:s partnerorganisation Suriya med att skapa ett bättre liv för kvinnor och flickor. Sedan starten i början av 1990-talet har de stöttat kvinnor som på olika sätt drabbats av väpnade konflikter, könsbaserat våld, fattigdom och diskriminering.
Under Sri Lankas inbördeskrig tvingades tusentals människor på flykt. En grupp feminister valde att agera för kvinnorna i flyktinglägren, som förlorat allt. De bildade Suriya och etablerade organisationen i Batticaloa, en stad i östra Sri Lanka, där arbetet än idag fortsätter.
Kvinnorna äter sist
Efter covid-pandemin och under den ekonomiska kris som drabbat Sri Lanka hårt har kvinnors vardag blivit ännu mer utmanande. Många har tvingats dra ner till en eller två måltider om dagen, och de sätter ofta barnens och makarnas behov framför sina egna. För att motverka detta uppmuntrar Suriya till jämnare ansvarsfördelning i hemmet och arbetar med att synliggöra kvinnors obetalda hushållsarbete.
– I vår kultur är det vanligt att kvinnor äter sist, eller inte alls. Det betraktas som normalt. Men vi vill bryta det mönstret. Kvinnor är lika viktiga som resten av familjen, säger Anuratha Rajaretnam från Suriya.

En trygg plats för överlevare
Många kvinnor som söker hjälp hos Suriya lever i våldsamma relationer. Organisationen erbjuder inte bara krisstöd utan även långsiktigt engagemang. Suriya driver trygga mötesplatser där kvinnorna kan vila, samtala och känna gemenskap.
– Dessa platser ger kvinnorna möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter, utmaningar och trauman. Här väcks motståndskraft och utrymme att utforska hur de kan ta sig vidare till ett liv utan våld, berättar Anuratha Rajaretnam.
År 2023 gick RFSU in som ny partnerorganisation till Suriya. Anuratha Rajaretnam beskriver det som ett avgörande stöd i en tid av allt större ekonomisk osäkerhet.
– Det känns viktigt och hoppfullt att vi nu samarbetar med RFSU. Vi delar samma prioriteringar: sexuell och reproduktiv hälsa, jämställdhet och rätten till ett liv fritt från våld.
Kvinnodagen på stranden
För många kvinnor i Suriyas nätverk är vardagen fylld av ansvar – för hemmet, barnen, arbetet och andra. Att ta sig tid för sig själv är nästan otänkbart. Därför ville Suriya att årets Internationella kvinnodag skulle bli något annat. Därför arrangerades en utflykt till stranden.
– Flera av kvinnorna hade aldrig varit där tidigare, berättar Anuratha Rajaretnam. Om de åker hemifrån är det för att gå till sjukhuset eller träffa myndigheter. Men att få bara vara, helt utan krav är ovanligt.

Den 8 mars blev en dag då vardagens tyngd fick släppa taget en stund. Kvinnor och barn reste från olika byar för att samlas på den öppna stranden. Där fanns plats för lek, samtal, kreativitet, men också vila.
Barnen fick måla känslor med färger: hur ser glädje ut? Hur ser ilska ut? Vad betyder det att vara modig? Genom färger och former närmade de sig sina egna upplevelser. Samtidigt satt kvinnor i små grupper och delade sina berättelser, skrev dikter, läste upp texter och sjöng sånger om styrka, sorg och motstånd. De som ville fick bara sitta. Inga måsten och inget ansvar. Bara ett par timmar av lugn, nära havet.
– Det var inte bara ett firande. Det var ett krav på rätten till vila, till frihet och till lek, säger Anuratha Rajaretnam.
Dagen dokumenterades med fotografier, målningar och dikter som publicerades i Suriyas årliga tidskrift Pen, en lokal röst för kvinnors rörelser och berättelser.
Suriyas arbete fokuserar på fyra huvudområden:
- Jämställdhet:
Suriya erbjuder stöd till kvinnor och hbtqi-personer som utsätts för könsbaserat våld. Många av dem har traumatiska erfarenheter från militära övergrepp, eller från våld i hemmet. Med hjälp av psykologer, läkare och rådgivare arbetar Suriya för att erbjuda såväl samtalsstöd som tillgång till sjukvård. De organiserar även kunskapshöjande träffar om sexuell och reproduktiv hälsa, i samarbete med lokala barnmorskor och Family Planning Association. - Ekonomisk självständighet:
Genom att stötta kvinnokollektiv och kooperativ bidrar Suriya till ekonomisk självständighet. Kvinnor får möjlighet att organisera sig, dela erfarenheter, stötta varandra och utveckla försörjningsmöjligheter tillsammans. Ett initiativ är att främja hemmaträdgårdar och egen fröproduktion – ett sätt att motverka matbristen och beroendet av dyra, importerade utsäden. - Etnisk rättvisa:
Sri Lanka är präglat av långvariga etniska spänningar. Suriya arbetar aktivt med att skapa mötesplatser för kvinnor från olika etniska grupper – främst tamiler och muslimer – där de kan dela erfarenheter från kriget, bearbeta sår och bygga tillit. Efter attackerna under påsken 2019 blev detta arbete än mer betydelsefullt. - Kulturella uttryck:
Suriya använder kulturella uttryck som ett sätt att förstärka kvinnors röster i det offentliga rummet. Genom teater, skrivande och konst utmanar de skadliga stereotyper och normer och ger utrymme för motstånd och protest.
Text: Ulrika Hammar
Foto: The Suriya Women’s Development Centre