Till sidans huvudinnehåll
Sociala innovationer leder till nya eller förbättrade lösningar som skapar värde för både individer och samhällen.

RFSU:s nya satsning på sociala innovationer

Med hjälp av RFSU:s nya Innovationsfond kan våra internationella partnerorganisationer finansiera nytänkande och intressanta idéer. Till exempel kommer fler kvinnor i Liberias fängelser att få mensskydd och studenter få stöd och skydd mot sexuella trakasserier på ett universitet i Bolivia.

Nu satsar RFSU på så kallade sociala innovationer. RFSU har länge förmedlat ekonomiskt bistånd till organisationer i civilsamhället. Idag stöttar vi ett femtiotal organisationer i bland annat Bolivia, Kambodja, Ghana, Kenya, Liberia och Sri Lanka. Målet är att göra sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) tillgängligt för fler.

Processen viktig i sociala innovationer

Vad skiljer då Innovationsfonden från annat ekonomiskt stöd RFSU förmedlar? Jacob Brunner är RFSU:s samordnare av Innovationsfonden. Han berättar:

– RFSU Innovationsfond stöttar social innovation så att organisationer kan arbeta tillsammans med målgrupperna i en strukturerad process. I nära samarbete utvecklar de lösningar från idé och prototyp till testning och spridning. Målet är att skapa rättvisa och hållbara förbättringar som är skräddarsydda för marginaliserade gruppers behov.

Jacob berättar att det har varit ett spännande arbete. RFSU har tagit emot hela 21 ansökningar som RFSU sedan granskat och poängsatt utifrån olika kriterier. Man har bland annat bedömt hur idéerna svarar mot RFSU:s inriktningsmål, om projektidén är utformad tillsammans med den berörda målgruppen, och om den sociala innovationen kan spridas och användas av många. Ett intersektionellt feministiskt perspektiv är också centralt i arbetet. Därför är det viktigt att projektet tar hänsyn till hur olika maktordningar, som till exempel ålder, kön och etnicitet, samverkar. Av de 21 sökande beviljades fem projekt medel. Pengarna måste användas redan nu under 2024, men Jacob ser gärna att arbetet fortsätter längre än så.

– Jag hoppas att RFSU kan utöka och utveckla fonden på sikt. Det här är ett spännande sätt att utveckla metoder och tjänster och ge fler tillgång till SRHR.

RFSU:s Innovationsfond stöttar flera projekt 2024

Här är tre exempel på projekt som RFSU stöttar genom Innovationsfonden:

Handlingsplan mot sexuella trakasserier vid Universidad Mayor de San Andrés, Bolivia

Sexuella trakasserier är ett allvarligt problem på Universidad Mayor de San Andrés (UMSA) i Bolivia. Universitetet har hittills inte tagit tydlig ställning mot sexuella trakasserier. Anmälningsprocessen är oklar och byråkratisk, vilket ofta leder till att förövare går ostraffade. För kvinnliga studenter blir miljön otrygg vilket påverkar studierna. Med hjälp av RFSU:s innovationsfond ska organisationen Coordinadora de la Mujer och universitetets studentkår utveckla en handlingsplan för att hantera trakasserier. De vill också öka kunskapen om sexuella trakasserier för alla på universitetet, genom en digital kampanj, via konst, och genom att tillhandahålla tydlig information på universitetets hemsida.

CMujer och stundentkåren vid Universidad Mayor de San Andrés, Bolivia, ska ta fram en handlingsplan för att bekämpa sexuella trakasserier.

Mensskydd för att förbättra situationen i Liberias kvinnofängelser

I Liberia är mensfattigdom en verklighet. Det innebär att många saknar möjligheten att sköta sin menstruation på ett säkert och hygieniskt sätt, vilket kan hindra dem från att gå i skolan eller arbeta – och därmed bidra till ökad fattigdom. Trots detta finns det varken forskning eller politiska initiativ kring mens i landet. En särskilt utsatt grupp är kvinnor i Liberias fängelser, där det varken finns tillräckligt med mensskydd eller tillgång till vatten. Community Health Initiative (CHI) arbetar för att förbättra situationen genom att introducera återanvändbara, miljövänliga mensskydd, som ska tillverkas i två fängelser i Monrovia och Kakata. Samtidigt bedriver CHI påverkansarbete för att få regeringen att agera.

Naomi Solanke är VD och grundare av Community Healthcare Initiative.

Förbättra menssituationen för de mest utsatta i Sri Lanka

The Family Planning Association Sri Lanka vill samla in och sprida kunskap om hur mens samverkar med fattigdom i Sri Lanka. En stor del av landets menstruerande befolkning lever i områden där tillgången till vatten, bra toaletter och mensskydd är begränsad. Organisationen beräknar att över 2,6 miljoner människor varje månad möter problem under mensen. Tillsammans med målgruppen, vårdpersonal och beslutsfattare ska organisationen kartlägga situationen och hitta lösningar. Ett mål är att öka tillgången till mensskydd och utbildning samt förändra attityder kring menstruation. Ett annat viktigt mål är att sprida resultaten från projektet, så att fler organisationer kan använda den kunskap som tas fram.

Bindor levereras till en klinik på Sri Lanka.