RFSU:s informatörer fortbildas om heder
Ungefär 100.000 elever i svenska skolor lever med hedersnormer. Nu uppdaterar RFSU sina metoder för att inkludera även dessa i sexualupplysningen.
En rapport som RFSU gjort visar att personer som lever med hedersnormer behöver ett annat bemötande för att känna sig inkluderade i RFSU:s sexualupplysning i skolorna.
– Vi behöver gå långsammare fram och inte direkt börja prata om saker som kan uppfattas provocerande eller alltför explicita. Annars riskerar vi tappa dem som har en annan relationsverklighet och till exempel är begränsade i vem de får träffa eller hur de får klä sig, säger Jesper Setréus på RFSU:s förbundskansli.
En mjukare start i klassrummen
Därför har Jesper nu, tillsammans med kollegan Sonja Ghaderi, uppdaterat materialet och utbildningen för RFSU:s informatörer. Nuvarande informatörer fortbildas och nya informatörer får mer information om hedersrelaterat våld och förtryck.
– Det handlar både om att lära sig mer om vad heder innebär, men också ta till sig några nya metoder. Till exempel kommer vi in med en lite mjukare start i klassrummen, och vi inkluderar samtal om oskuld och religion samt om vilka förväntningar som kan finnas kring att ha sex eller inte. Även om de nya metoderna är utformade för att bättre passa elever som lever med hedersnormer är de till fördel även för andra, menar Jesper.
Det gäller särskilt de delar som tar upp ömsesidighet och samtycke. Här har man lagt in en hel sektion för att ta upp den egna känslan av ja och nej istället för att bara kolla av ja- och nejsignaler hos andra.
– Det handlar om att först kunna identifiera vad man själv vill och utgå från det, innan man känner in den/de andras behov och önskemål. Det är bra för vår sexualupplysning i allmänhet.
Kan leda till att fler elever deltar
Eftersom alla elever som berörs av hedersnormer inte går i en och samma klass, utan snarare kan finnas i alla klasser, har det varit svårt att testa det nya upplägget. Men intervjuer med målgruppen visar att förändringarna kan leda till att fler väljer att delta i RFSU:s sexualupplysning. Idag händer det att elever lämnar klassrummet eller sätter sig tysta längst bak för att slippa medverka.
– Givetvis kommer RFSU fortsätta prata om allt det vi tycker är viktigt. Det handlar alltså mer om ett förändrat förhållningssätt än ett annat innehåll. Tanken är inte att informatörerna ska börja föreläsa om heder, utan att de ska ha kunskap om det i bakhuvudet.
Så här ser uppdateringen för informatörerna ut:
- Från och med nu får alla som går RFSU:s informatörsutbildning lära sig mer om heder och ta till sig de nya metoderna.
- Informatörspärmen uppdateras med det nya materialet.
- Redan utbildade så kallade bas-informatörer får gå en RFSU Learning-kurs (en digital kurs som man själv gör på nätet).
- Det kommer också anordnas online-utbildningar vid flera tillfällen under det kommande året.
Text: Ulrika Hammar