RFSU investerar i sexuell hälsa
De flesta investerare springer åt samma håll. Men RFSU går mot strömmen och lägger pengar på helt andra verksamheter.
RFSU:s grundare Elise Ottesen Jensen var en fena på att se till att RFSU säkrade sina intäkter. Ungefär samtidigt som hon startade själva organisationen bildade hon nämligen RFSU AB, vars vinst gick direkt till organisationens arbete med sexualupplysning och rådgivning. På 1970-talet fattades ännu ett smart beslut: RFSU startade RFSU Rehab, som sålde handikapphjälpmedel.
– Berättelserna om varför detta gjordes går isär. Enligt en källa var man tvungen att ha dessa produkter i sortimentet om man ville sälja preventivmedel. Enligt en annan gjordes det för att en anställd hade behov av den här sortens hjälpmedel, berättar Tobias Hallerby, avdelningschef för ekonomi och verksamhetsstöd på RFSU.
Pengar som verkar i RFSU:s ändamål
Hur det nu än var blev företaget så framgångsrikt att när RFSU bestämde sig för att sälja det i början av 2000-talet, genererade det över 800 miljoner kronor. Sedan några år tillbaka förvaltas dessa pengar av ett särskilt placeringsråd som har i uppdrag att följa RFSU:s placeringspolicy. Enligt policyn ska investeringarna ta hänsyn till mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, socialt ansvar och risk för korruption. Men policyn säger också att två procent av kapitalet ska gå till så kallade ändamålsinvesteringar. Det motsvarar cirka 16 miljoner kronor som kan läggas i placeringar “som verkar i RFSU:s ändamål”.
En av dem som ska se till att detta händer är Ruth Brännvall, som jobbar med impactinvesteringar (=investeringar som förutom finansiell avkastning också genererar positiv, mätbar, social och miljömässig nytta).
– Jag kom in i placeringsrådet för att jag kan både det här med alternativa investeringar, till exempel start-ups och andra onoterade bolag, och de sociala frågorna. Ett av mina första uppdrag var att ta reda på: Går det att investera i SRHR?
Alla investerare springer åt samma håll
Det visade sig inte vara så lätt. Ruth beskriver det som att alla investerare springer i flock, och just nu handlar det bara om tech. Det fanns inte en enda fond med fokus på sexuell hälsa innan hon själv startade en. Det är i denna fond som RFSU lagt en del av sin pott.
– Egentligen sitter jag nu på två stolar. Den ena är att jag som medlem i placeringsrådet ska vara med och avgöra var RFSU ska lägga ändamålsinvesteringarna. Den andra är att jag är grundare till Impact Invest, vars fond RFSU nu investerar i. Det kan tyckas jävigt, men jag är noga med att inte vara med och fatta beslut om det som rör min fond.
Ska upptäcka äggstockscancer
Fonden har satsat på flera unika projekt. Ett av dem är Intelligyn, en startup som utvecklat en AI-teknik för ultraljudsdiagnostisering av äggstockscancer. Tekniken, som baseras på forskning från Karolinska Institutet och KTH, har potential att användas både i Sverige och internationellt.
– Just nu pågår den slutliga kliniska studien för att upptäcka äggstockscancer med hjälp av denna AI-teknik här i Sverige. Redan inom ett år räknar vi med att få resultatet, berättar Elisabeth Epstein, professor på Karolinska Institutet och en av Intelligyns grundare.
Intelligyn har även utvecklat en utbildningsapp som tränar vårdpersonal att diagnosticera äggstockstumörer. Appen är till för alla som jobbar med gynekologiskt ultraljud, men är extra värdefull i länder med bristande tillgång till gynekologer. Den bidrar till att öka den diagnostiska precisionen på ett snabbt och effektivt sätt vilket förbättrar vården för kvinnor i resurssvaga områden.
– Det är en app som kommer att göra stor skillnad för dem som behöver den mest. Det handlar om att ge rätt kunskap till dem som utför undersökningarna, oavsett utbildningsnivå, förklarar Elisabeth Epstein.
Ett annat exempel på fondens satsningar är Ester Care, en fysisk klinik med inriktning på kvinnors hälsa. Den har fått pengar för att göra hälsoscreening mer tillgängligt utifrån ett medicinskt kvinnoperspektiv.
– Vi ser ett glapp mellan företagshälsan och den vanliga vården, särskilt för kvinnor. Där vill vi göra skillnad, säger Ruth Brännvall.
Stolt över insatserna
Tobias Hallerby är stolt över placeringsrådets insatser. Sedan det tillsattes för två år sedan har rådet lyckats få kapitalet att växa samtidigt som investeringarna är hållbara och i linje med RFSU:s syfte.
– Att investera hållbart betyder att man måste vara både ansvarsfull och innovativ. Rådet har valt en trygg grundportfölj som vi inte behöver lägga så mycket tid på. Då kan vi istället ha fokus på de viktiga ändamålsinvesteringarna som bidrar till att göra skillnad runt om i världen.
Själv vill han dra i gång ett nätverk för civilsamhällesorganisationer som har eget kapital att investera. Han menar att fler organisationer skulle kunna låta pengarna göra en del av förändringsarbetet.
– RFSU har ju redan lyckats skapa en försörjningskedja kring sexuell hälsa. Vi är bevis på att det är möjligt att förena socialt ansvar med ekonomisk tillväxt. I dag är vi unika med det vi gör, men jag hoppas att vi snart blir fler.
Text: Ulrika Hammar
Foto: Elisabeth Jubelin