Till sidans huvudinnehåll
Två personer som deltar i projektet står på en uteplats.
Hamed och Naomi har båda medverkat i projektet.

"Om du läser vår tidning känner du dig inte ensam längre"

En eftermiddag i slutet av maj anordnade RFSU Stockholms projekt "Det handlar om mig" releasefest för sin tidning och sina poddar på Fryshuset. På plats fanns såväl stolta projektdeltagare som nyfikna skolungdomar.

– Ånej, är det redan slut? Jag som precis kommit hit. Det var så bra! utbrister en tjej i tidiga tonåren med lång, mörk fläta som slagit sig ner bredvid mig i Fryshusets foajé. Hon syftar på panelsamtalet som RFSU Stockholms projekt “Det handlar om mig” anordnat.

På scenen tackar deltagarna mycket riktigt för sig. Jag tipsar tjejen att det går att höra mer i poddarna och att det fortfarande finns tidningar och kondomer att hämta vid ett av borden.

Gratis t-shirts och kondomer lockar

Eftermiddagen på Fryshuset har varit en releasefest för de poddar och den tidning projektet “Det handlar om mig” producerat under de tre år som det pågått. Under de senaste två timmarna har man hunnit med två panelsamtal och ett sexualupplysningspass. Skolans ungdomar har kommit och gått. Några har fått varsin gratis t-shirt eller plockat upp ett gäng kondomer. Andra har slagit sig ner och lyssnat en stund eller fnissande deltagit i den interaktiva sexualupplysningen.

En person gör peacetecknet med båda händerna och ser glad ut.
Hamed har varit involverad i projektet under ett års tid och säger att han älskat varenda sekund av det. Hans egna tonår var jobbiga, nu i 20-årsåldern är livet lättare.
– Jag har kommit ut, jag vågar vara mig själv och genom projektet har jag kunnat hjälpa andra som befinner sig där jag var. Det gör mig väldigt varm i hjärtat av att träffa 15-16-åringar som har en trygg plats att vara sig själva på.

Av unga och för unga

Det första panelsamtalet leds av Daniar och handlar om själva projektet i sig. Vad är egentligen syftet och vad har varit bäst?
– Syftet är att ungdomar från socioekonomiskt utsatta områden ska få lära sig mer om sexuell hälsa, och få träffa varandra och diskutera, berättar Nahom.
– Det bästa är att det är gjort av unga. Det är ingen vuxen som kommit och talat om för oss hur allt ligger till. Vi har delat erfarenheter och lärt oss av varandra, säger Asta.
– Vi har hela tiden lärt oss saker, även en massa praktiskt. Just nu lär vi oss till exempel hur det är att sitta på en scen och vara med i ett panelsamtal. Det är learning by doing, säger Naomi.

– Varför tycker ni att man ska man lyssna på poddarna och läsa tidningen? frågade Daniar.
– Poddarna är väldigt intressanta och lärorika. Man fastnar i lyssnandet, säger Asta.
– Om du läser tidningen kommer du få en känsla av att inte längre vara ensam. Det är fett najs! säger Nahom.

Vithetsnormen kan påverka dejtingen

Under projektets gång har deltagarna pratat om och lärt sig mycket om normer och blivit mer medvetna om exempelvis heteronormen och hur den påverkar oss alla. Just normer var ämnet för dagens andra panelsamtal.
– Vad är vithetsnormen och hur påverkar det dejting? undrar moderator Mirjan.
– Vithetsnormen innebär att allt annat än vithet är avvikande. Det kan göra att man inte anses vara lika attraktiv om man inte är vit och till exempel inte får lika mycket matchningar på dejtingappar, säger Amrit.

Fyra personer sitter i en panel. En av dem pratar i mikrofon.
Ett av eftermiddagens panelsamtal.

Panelen är överens om att vithetsnormen kan bidra till en känsla av mellanförskap, alltså att inte riktigt passa in någonstans. Många kan till exempel känna att de behöver vara en viss person i skolan och en annan hemma i familjen.
– Det är som att ständigt befinna sig i en gråzon. Man måste hela tiden dölja delar av sig själv, och kan samtidigt inte välja något till hundra procent för då känns det som att man sviker det man inte valt, säger Serge.
– Hur ser ni på könsnormen då? frågar Mirjan.
– När jag tänker på könsnormen tänker jag på hur man förväntas att vara utifrån vilket kön man har. Killar ska inte gråta, och de ska ta initiativet när det kommer till dejting, säger Serge.
– Det kan också handla om att man förväntas se ut på ett visst sätt eller ha särskilda kläder. Till exempel att magtröja bara kan bäras av tjejer. Men en tröja har ju inte någonting med min könstillhörighet att göra! säger Hamed.

En person i svart t-shirt står på en uteplats och ser stolt ut.
Mirjan har också varit med i Det handlar om mig sedan starten. När det började pluggade hon, idag är hon färdigutbildad kurator och jobbar på en skola i förorten.
– Projektet har både gett mig mycket erfarenhet och en stark drivkraft för frågorna. Jag har tagit med detta in i min nya yrkesroll.

Ser fram emot att lyssna på poddarna

Två personer sticker ut lite från den unga publiken. Det är Mikael Rissvik och Emina Gohart från MUCF, som finansierar projektet. Nu är de här för att utvärdera om projektet når sina mål och om pengarna används på rätt sätt.
– Det vi sett hittills är jättebra. Det är en jättespännande ansökan och vi ser fram emot att få läsa slutrapporten så småningom, säger Mikael.
– Både dagens panelsamtal och tidningen är väldigt intressanta. Jag ser fram emot att lyssna på poddarna, säger Emina.

En person i vit skjorta och glasögon bredvid en annan person i blå skjorta och väst och glasögon.
Emina och Mikael från MUCF.

Eftermiddagen avslutas med en avtackning av alla projektdeltagare samt projektledaren själv, Isabel Lind. Folk börjar skingras, alla längtar nog ut till försommarkvällen. Eventets dj höjer musiken och spelar sommarens stora hit “Honey Boy”. Tjejen med den långa flätan har försvunnit. Jag hoppas att hon lyssnar på poddarna.

En person i svarta bandana och en t-shirt som det står Det handlar om mig på.
Serge har varit med från starten för tre år sedan. Då var han 18 år och gick gymnasiet, idag pluggar han till lärare.
– Det bästa med projektet har varit att få höra alla deltagarnas tankar. Att ta del av andra människors perspektiv och lära sig av deras erfarenheter och kunskaper.

Text: Ulrika Hammar
Foto: Emmy Ingesson och Ulrika Hammar