Till sidans huvudinnehåll
En person gör sig beredd att prata inför RFSU:s medlemskonferens 2024.
Aurora Brännström, ordförande för RFSU Stockholm, gör sig redo att hälsa alla välkomna.

RFSU:s medlemskonferens 2024

De år RFSU inte har kongress anordnas istället en medlemskonferens dit medlemmar från hela landet är inbjudna. En helg i oktober var det dags och det blev dagar fyllda av intressanta diskussioner, nya och gamla bekantskaper samt en ovanligt inlevelsefull filmvisning.

Helgen innehöll två stora teman och det första var en växande medlemsrörelse. RFSU:s ordförande Lina Fridén inledde med att beskriva bakgrunden: I RFSU:s styrdokument Sextanten (som fastslogs av kongressen 2021) står det att RFSU ska vara en växande medlemsrörelse. Förbundsstyrelsen och förbundskansliet har i uppdrag att se till att detta blir verklighet. Men hur ska det egentligen gå till?
– Vi är i början av arbetet. FS har tillsatt en arbetsgrupp med särskilt fokus på detta. Och på förbundskansliet håller man på att ta fram en medlemsstrategi. Men den här helgen vill vi också samla in era idéer, få inspiration och perspektiv, sa Lina.

När någon ställer frågan blir man medlem

Lina gick därefter över till att presentera den stora medlemsundersökningen som gjorts under sommaren. 2653 personer av våra drygt 7000 medlemmar svarade, vilket är en väldigt bra svarsfrekvens. Majoriteten är födda på 90-talet och nästan hälften av de svarande har inte varit medlemmar i mer än två år.
– En intressant sak som framkom är att det är när någon ställer frågan som folk tar steget att bli medlem. Många känner inte till att det går att bli medlem, eller kommer sig inte för att bli det, innan dess, sa Lina.

RFSU:s ordförande pratar inför hela medlemskonferensen.
RFSU:s ordförande Lina Fridén presenterade resultatet från den stora medlemsundersökningen som gjorts under sommaren.

Enligt Lina blev hela undersökningen som en enda lång kärleksförklaring till RFSU. På frågan om man var nöjd med sitt medlemskap där 1 var inte alls nöjd och 5 var mycket nöjd hamnade genomsnittet på 4,4. Hela 53 procent av de svarade hade satt en 5:a! Och i fritextsvaren kom nästan bara hejarop och glada kommentarer.
– Ni vet hur det brukar vara med fritextsvar, man orkar inte svara på dem när man tagit sig igenom en enkät. Men här fanns hela 893 fritextsvar. ”Ni gör ett så bra arbete för folket! Heja er!” Det är rena kärleksbreven, sa Lina stolt.

Över 1000 personer vill göra mer inom RFSU

Men det fanns förstås också saker som kan bli bättre. Bland kritiken fanns att RFSU ibland kunde uppfattas som för passiv och för ängslig i samhällsdebatten eller ha ett alltför invecklat och komplicerat språk. Dessutom var det många som inte vet hur de kan engagera sig inom RFSU.
– Men här finns också en potential. Över 1000 personer uppgav att de vill göra mer inom RFSU, berättade Lina.

Sedan var det dags att dela upp sig i grupper och deltagarna fick själva välja vad som verkade mest intressant. I ett av rummen anordnade föreningsutvecklare Jacko Nilsson en workshop med rubriken ”RFSU är en växande medlemsrörelse i hela landet”. Deltagarna fick fundera över vad som är mest avgörande för deras medlemsengagemang samt vad som fungerar bra idag och vad man skulle vilja ha mer av. Dessutom ville Jacko veta hur vi bör kanalisera engagemanget framöver. Är det bästa att göra det efter lokalförening, alltså geografi, eller bör man samlas kring olika sakfrågor eller i olika grupper med samma intressen? Diskussionerna gick heta och det antecknades flitigt på de stora pappersarken runt om i rummet.

Fem personer står och sitter runt ett bord. De ser ut att vara involverade i djupa samtal.
En skylt där det står "Vad saknas där du bor för att du ska kunna vara engagerad på det sätt du vill?"

Så blir du en bättre medlemsvärvare

I ett annat rum stod Erik Köpberg och gav sina bästa tips på hur vi alla kan bli ännu bättre medlemsvärvare. Vad säger vi när vi är ute på mässor och festivaler? Hur tar man upp frågan på en släktmiddag? Deltagarna fick rollspela och fila på sina bästa argument.
– Många tycker att det är läskigt att värva för att man är rädd att uppfattas som en säljare. Men det handlar inte om att lura på något den inte vill ha, utan att personer som gillar RFSU får hjälp med att ta ställning, sa Erik.

Fyra personer deltar i ett rollspel. De skrattar och gestikulerar.
Föreningsutvecklare Erik Köpberg håller i rollspelsövningar.

Det tredje spåret handlade om hur RFSU kan engagera våra medlemmar mer, men även hur vi kan engagera ännu fler personer. Deltagarna fick i mindre grupper titta på och diskutera resultaten av medlemsundersökning. Tillsammans gav grupperna inspel på hur vi kan engagera fler samt skapa en mer tillgänglig och inkluderande kultur. De fick också trendspana kring vilket engagemang vi bör göra tillsammans nästkommande år.

En glad person tittar in i kameran. Hon håller hjärtformade papperslappar i händerna.
Föreningsutvecklare Ulrika Dane är nöjd efter alla synpunkter som kom in under workshopen.

Efter en rejäl fikapaus var det dags för lördagens sista programpunkt. Även här gick det att välja mellan tre olika föreläsningar: Linnea Håkansson, enhetschef från RFSU:s förbundskansli pratade om RFSU:s internationella påverkansarbete under rubriken ”Att påverkan FN och det globala samfundet – går det?” Martina Hallin, styrelseledamot i RFSU Stockholm pratade på sitt favorittema relationer under rubriken ”Relatera mera” och Hana Suzuki Ernström, strateg inom området antirasism på förbundskansliet berättade om RFSU:s pågående arbete med antirasism.

Publiken dansade, sjöng och klädde ut sig

Sedan fick alla pusta ut på sina rum en stund innan det var dags för tvårättersmiddag. Och därefter blev det interaktiv filmvisning under ledning av Sebastian Thelander Sjöstrand. Under Rocky Horror Picture Show fick deltagarna klä ut sig till karaktärer ur filmen, ropa repliker, dansa, sjunga och använda rekvisita.

Tre personer håller tidningar över huvudet och sprutar på varandra med vattenpistoler.
Det gick livligt till under filmvisningen av Rocky Horror Show.
Flera personer dansar runt med lösmustascher och peruker.

Under söndagen var fokus på revideringen av RFSU:s styrdokument Sextanten. Sextanten gäller ända till 2033, men var fjärde år behöver inriktningsmålen och de organisatoriska målen ses över. En särskild arbetsgrupp med deltagare från förbundsstyrelsen och förbundskansliet håller på med ett förslag på uppdatering som ska fastslås av kongressen nästa år.
– I förslaget har vi velat förenkla Sextanten genom att minska antalet mål och använda ett enklare språk. Vi vill också stärka fokus på utrymmet för civilsamhället, stärka fokus på sexuell och reproduktiv rättvisa samt tydliggöra kopplingen mellan Sextanten och vårt idéprogram Kompassen, berättade Karin Olsson, en av deltagarna i arbetsgruppen.

Dags att tycka till om Sextanten

Och nu var det alltså dags för medlemmarna på konferensen att få säga sitt. Deltagarna delades in i tre grupper för att underlätta diskussionerna. Det gick att tycka till om själva förslaget, men det fanns också möjlighet att komma med egna förslag och göra tillägg. Alltihopa tas nu in av arbetsgruppen i arbetet med det som kommer vara en proposition till nästa års kongress. Det går också att tycka till här senast den 25 oktober.

Helgens sista programpunkt var utdelningen av RFSU-priset. Stämningen steg när Lina Fridén avslöjade årets vinnare: Tracy Ghattas. Hon kunde tyvärr inte vara med på plats, men deltog via länk från USA. Efter lite teknikstrul fick hon möjlighet att ta emot folkets jubel.
– Jag är så glad och tacksam. Det är som ett kvitto på att det finns värde i det jag gör och motiverar mig att fortsätta, sa hon.

Vad tar du med dig från helgen?

En person med uppsatt hår och mörka kläder ler och tittar in i kameran.
Lovisa Hjelm.

– Att vi bröt ner alla delar i Sextanten tillsammans och verkligen satte oss in i den. Den kommer bli mer lättförståelig, sa Lovisa Hjelm från RFSU Stockholm.

En person med grått hår och skägg.
Jerry Segerholm

– Den tänkvärda workshopen om medlemsvärning. Och diskussionen om hur vi kan ta emot nya medlemmar på ett välkomnande sätt, sa Jerry Segerholm från RFSU Stockholm.

En person med orange tröja och mörkt hår ler och tittar in i kameran.
Rajaa Alkorayshi

– Att få träffa så många medlemmar från olika lokalföreningar och reflektera tillsammans, sa Rajaa Alkorayshi från valberedningen.

Tre personer står och håller om varandra och ser nöjda ut.
Hannele Haapamäki, Ina Eriksson och Tova Bäck.

– Jag tar med mig att man vill jobba mer allmänt. Man blir mer taggad i sitt engagemang och kommer på saker vi kan göra lokalt hos oss. Hur viktig varje enskild medlem är och hur viktig RFSU som organisation är, sa Ina Eriksson.

– Jag tar med mig hur mycket vi medlemmar faktiskt kan påverka. Jag vill bidra till att få informatörsverksamheten mer tillgänglig i hela landet, sa Tova Bäck från RFSU Stockholm.

– Det har varit jätteintressant att se vad de förtroendevalda håller på med. Jag har inte varit så insatt i detta innan. Det är som att man fått se ”behind the scenes”, sa Hannele Haapamäki.

Text: Ulrika Hammar
Foto: Nicklas Tegerström