Gratis bindor startar viktigt sexprat
Med hjälp av en enkel maskin från Indien har ett gäng kvinnor i Sri Lanka fått möjligheten att tillverka egna mensskydd och samtidigt sprida viktig information om sexuell hälsa. Muslim Womens Research and Action Forum (MWRAF) använder produktionen som en ingång för att utbilda unga om mens och krossa gamla myter. Samtidigt kämpar de för muslimska kvinnors rättigheter i ett samhälle där personliga lagar står i vägen för jämställdhet.
Har du hört talas om Padman? Det är en indisk entreprenör som uppfunnit en lågkostnadsmaskin för att tillverka mensskydd. Hans små maskiner kan tillverka bindor för mindre än en tredjedel av kostnaden för kommersiella bindor och har gjort succé på landsbygden i Indien. För en tid sedan köpte RFSU:s partnerorganisation på Sri Lanka, Muslim Womens Research and Action Forum, in en av maskinerna. Råmaterialet (bomull) köptes också in från Indien och tio arbetslösa kvinnor anställdes för att lära sig tillverka bindorna. Inom kort var produktionen i full gång. Och nu kommer det fina i kråksången: Med argumentet att man vill dela ut gratis bindor till skolflickor får MWRAF komma ut och prata om sexuell hälsa i skolorna.
– Traditionellt ses mens som något smutsigt. Det råder en massa myter kring hur man bör bete sig under mensen: Du får inte gå ut, du får inte äta vissa livsmedel, du får absolut inte bränna eller gräva ner ditt mensskydd för då kan du bli infertil, berättar Shafinaz Hassendeen, ordförande för MWRAF.
Slår hål på myter kring mens
Men i samband med utdelningen av gratis bindor kunde MWRAF:s medarbetare slå hål på myterna och minska stigmat kring mens.
– De berättar att det är viktigt att äta bra, allsidig kost under mensen, att det är helt okej att ta ett bad och att om man använder tygstycken som mensskydd behöver dessa tvättas noggrant mellan varven, säger projektkoordinator Mazeena Ilyas.
Hittills har MWRAF träffat 1.500 skolflickor i åldrarna 14-16 år. De har alla fått ett paket med sex bindor var vilket är tänkt att räcka till en hel mensperiod. Även om flickorna inte har råd att fortsätta använda engångsbindor har de åtminstone fått information som underlättar deras liv framöver.
– Tyvärr har bomullen blivit mycket dyrare än vi förutspått i samband med att rupien störtdykt. Så nu skulle vi behöva mer finansiering för att fortsätta projektet, berättar Mazeena Ilyas.
Särskilt fokus på muslimska kvinnor
Att tillverka bindor och prata om mens är bara en av alla de många saker MWRAF har på sin SRHR-repertoar. Organisationen är 40 år gammal, drivs av enbart kvinnor och fokuserar på jämställdhet med ett särskilt fokus på muslimska kvinnor. I Sri Lanka finns det dels nationella lagar, dels så kallade personliga lagar som styrs av vilken befolkningsgrupp du tillhör.
– Det hela är ursprungligen ett påhitt från de brittiska kolonisatörerna. De tog med sig muslimska lagar från andra koloniserade länder och sa att det är såhär lagarna för er muslimer ser ut så ni får förhålla er till dem, säger Shafinaz.
På grund av dessa lagar har muslimska kvinnor sämre möjligheter att leva jämställt. 2005 införde Sri Lanka “Lagen om våld i hemmet” som kriminaliserar olika former av våld, inklusive psykisk, verbal och ekonomisk misshandel. Den gäller för alla, men hur den tillämpas påverkas av hur muslimernas personliga lagar relaterar till den. Dessutom förekommer fortfarande tvångs- och barnäktenskap.
– Vi jobbar på flera sätt för att förändra detta. Vi försöker ändra den personliga lagen, men muslimska män röstar ständigt ner det. Vi höjer också kvinnors medvetenhet om den nationella lagen och vad som räknas som våld i hemmet. Dessutom arbetar vi med unga för att minska tonårsgraviditeter och informerar om att sex med någon under 16 år är olagligt, även om man gifter sig före 18.
Glada över RFSU:s stöd
Det är oklart hur RFSU:s stöd till MWRAF kommer att se ut framöver. Allt beror på vad som händer med RFSU:s samarbetsavtal med Sida. Men MWRAF är glada för vad vi bidragit med hittills.
– Våra kontaktpersoner Ulrika Persson och Anna Rambe har stöttat oss så otroligt mycket. De tittar igenom våra förslag och ger feedback, när vi stöter på problem och vill ändra på planerna är det helt okej. De är både så förstående och så intresserade av vad vi gör. RFSU är faktiskt en av de bästa givare vi någonsin haft!
Är du nyfiken på Padman (eller Arunachalam Muruganantham som han egentligen heter) och hans mensskyddsmaskin? Spana in filmen Mens - historien om en revolution på Netflix.
Text: Ulrika Hammar