Till sidans huvudinnehåll
Vickie B. Zoevah, Alonso D. Dixon och Bindu P. Butler
Inclusive Development Initiative arbetar med funktionsrättsfrågor i Liberia. Här Vickie B. Zoevah, Alonzo D. Dixon och Bindu P. Butler.

Tillgänglig sexualupplysning i Liberia

Inclusive Development Initiative (IDI) är en av få organisationer som arbetar med funktionsrättsfrågor i Liberia. Ett av deras mål är att göra sexualupplysning tillgänglig för alla, oavsett funktionalitet.

Häromveckan var flera från RFSU på arbetsresa i Liberia, inklusive vår egen förbundsordförande Lina Fridén. Under en förmiddag träffade Lina IDI:s Alonzo D. Dixon, Vickie B. Zoevah och Bindu P. Butler för ett samtal om möjligheter, utmaningar och sexualupplysningsarbete i Liberia.

Vickie, Lina och Alonso talar om landets första SRHR-konferens. IDI såg till att det fanns teckenspråkstolkar på plats.
Vickie, Lina och Alonzo talar om Liberias första SRHR-konferens. IDI såg till att det fanns teckenspråkstolkar på plats.

Vi vill förändra utbildningssystemet

Alonzo är IDI:s grundare och chef. Han berättar att IDI har skolklubbar i fem regioner i Liberia, med ett särskilt fokus på skolor som har elever med syn- eller hörselnedsättningar.

– Vi vill förändra utbildningssystemet. Den nya regeringen säger att de ska prioritera utbildningssektorn, och då måste barn och unga med funktionsnedsättningar också prioriteras. Idag har få av oss möjlighet att gå i skolan. För att ens kunna komma till skolan behöver det finnas vägar som rullstolar kan ta sig fram på.

IDI har beställt en punktskriftsskrivare för att trycka sexualupplysningsmaterial i Braille (punktskrift). Den första maskinen de beställde levererades trasig, den andra har fortfarande inte dykt upp. Det är en ytterligare dimension som visar hur svårt det är för dem att faktiskt genomföra sitt arbete och arbeta med inkludering i praktiken. De har ändå lyckats trycka upp informationsmaterial om mens.

– Vi har också tryckt upp exemplar av den liberianska konstitutionen på Braille. Det är för att fler ska kunna läsa och kunna utkräva sina rättigheter.

–  Vi har också tryckt upp exemplar av den liberianska konstitutionen på Braille. Det är för att fler ska kunna läsa och kunna utkräva sina rättigheter.
IDI has printed copies of the Liberian Constitution in Braille. This enables more people to read and assert their rights.

Gravida med funktionsnedsättning möter diskriminering

Liberia är ett av världens tio fattigaste länder. Tillgången till utbildning och sjukvård är ytterst begränsad. Mödradödligheten i landet är mycket hög, och de som drabbas hårdast är de mest marginaliserade. Personer med funktionsnedsättningar möter dessutom ofta diskriminering inom sjukvården.

Det har rapporterats om fall där vårdpersonal vägrat behandla patienter med funktionsnedsättningar, vilket kan få fatala konsekvenser för den enskilda individen. Bindu berättar om en händelse från 2022:

– En gravid kvinna som satt i rullstol blev avvisad från sjukhuset här i närheten. Sköterskan frågade henne: "Hur har du ens kunnat hamna i den här situationen? Vad gör du här?" Kvinnan avled senare av komplikationer.

Bindu visar med sitt kroppsspråk hur illa berörd hon är av händelsen. Alonzo säger att det behövs mer statistik om situationen för personer med funktionsnedsättning i Liberia för att kunna bedriva ett effektivt förändringsarbete.

Lina berättar om RFSU och Funktionsrätt Sveriges arbete och vår rapport kring de hinder kopplade till föräldraskap som personer med funktionsnedsättning möter. Det är tydligt för Lina och Bindu att det finns många gemensamma erfarenheter hos personer med funktionsnedsättning oavsett land, trots att fattigdomen adderar ytterligare en försvårande dimension i Liberia. Sexuella och reproduktiva rättigheter ska gälla för alla.

Tack vare IDI jobbar fler med tillgänglighet

I Liberia finns ett nätverk med tio organisationer som tillsammans arbetar för sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter (SRHR). IDI är medlem i nätverket, som heter Amplify Rights Network (ARN). För Alonzo är nätverket en viktig kanal för att få fler organisationer att förstå vikten av inkludering och tillgänglighet. I förlängningen gör det att organisationernas rättighetsarbete inkluderar personer med funktionsnedsättning. ARN organiserade landets första konferens om SRHR 2023, med över 700 deltagare. IDI såg till att det fanns teckenspråkstolkar på plats, vilket gjorde att fler kunde delta. Alonzo noterar att flera organisationer har fortsatt att använda teckenspråkstolkar efter konferensen.

– Nätverket är mer inkluderande nu, tack vare oss, säger Alonzo.

Vickie, Alonso och Bindu utanför sitt kontor.
Vickie, Alonzo och Bindu utanför sitt kontor.

RFSU bidrar till långsiktighet

Alonzo avslutar med att framhäva den roll som RFSU:s stöd har spelat för IDI. RFSU har två lokalt anställda kollegor i Liberia, Aminata Kamara och John M. Barkemeni. De samordnar bland annat nätverkets arbete och erbjuder stöd och utbildningar kring sexualupplysning, ekonomi och styrning.

Nyligen fick IDI finansiering från den amerikanska biståndsmyndigheten USAID, vilket möjliggör mer sexualupplysning riktat mot deras målgrupper. Alonzo understryker hur RFSU:s utbildningar i ekonomisk styrning har varit användbart för att säkerställa USAID:s stöd:

– Med den ökade finansieringen kan vi bedriva vårt förändringsarbete mer långsiktigt.

John M. Barkemeni (RFSU), Vickie B. Zoevah (ID) , Alonso D Dickens (IDI), Lina Fridén (RFSU), Bindu P. Butler (ID)
John M. Barkemeni (RFSU), Vickie B. Zoevah (ID) , Alonzo D Dickens (IDI), Lina Fridén (RFSU), Bindu P. Butler (ID)

Text och foto: Emma Güntner