Till sidans huvudinnehåll
En illustration av två personer som sitter framför en skärm.

Brännande frågor och lugnande svar – sedan brevväxlingens tid

Från snigelpost till snabba chattmeddelanden – så har RFSU stillat oro och ökat kunskap om sex och relationer genom tiderna.

Föreställ dig att du har en fråga om sex som du inte riktigt vågar ställa till någon du känner och som du inte får svar på via google. Vart vänder du dig då? Jo, till RFSU-chatten såklart! Här kan du fråga vad som helst utan rädsla för att bli dömd. På andra sidan skärmen finns erfarna och välutbildade sexualupplysare, redo att lyssna, stötta och ge faktabaserade svar på allt från preventivmedel till onani.

Oroliga och nyfikna brevskrivare

Redan på 1930-talet svarade RFSU:s grundare Elise Ottesen-Jensen och hennes medarbetare på frågor från oroliga och nyfikna brevskrivare. Såhär kunde det låta:

"Manslemmen styvnar så fort. Det är det värsta. Den är så känslig. Bara jag kysser eller klappar min fästmö så blir där styvnad och så kommer där ett par droppar. Ju längre tid hon är ifrån mig och vi låter bli samlag, ju starkare och bättre blir jag. Om jag reste från min fästmö och arbetade ute i skogarna en tid - ett år eller två - och ej hade någon utlösning alls, tror inte fru (Elise Ottesen) Jensen att det skulle bättra sig då?"

På den tiden handlade de flesta frågorna om potensrubbningar, könskyla (=bristande lust), preventivmedel och abort. 1939 svarade RFSU på ca 1200 brev, 1946 hade antalet mer än fördubblats. Då förekom även frågor om hur man “kommer till full harmoni i samlivet” samt oro över den hälsofarliga onanin.

En svartvit bild på en sköterska som pratar i telefon.
Gertrud Krägh-Karlsson var barnmorska på RFSU:s Rådfrågningsbyrå på 1930-talet. Hon hjälpte också Elise Ottesen-Jensen att svara på frågor som kom in brevledes.

Mejl istället för handskrivna brev

Från mitten av 1990-talet började RFSU svara på frågor via e-mail istället. Första året kom ca 1000 frågor, men inom bara några år var det uppemot 10.000. De flesta som skrev var unga under 25 år, men personer i alla åldrar hörde av sig. Många av frågorna handlade om kroppen, oro för oönskad graviditet eller könssjukdomar. En hel del tog upp känslan att vara annorlunda. Maria Bergström var en av de sexualupplysare som hade i uppdrag att svara.
– Frågorna blev successivt allt mer komplexa och för att få stöd i arbetet fick vi handledning och särskilda utbildningsdagar. I och med detta lärde vi oss mer om hur man kan ge rådgivning och upplysning via det skrivna ordet. Den kunskapen förde vi sedan vidare till andra organisationer som ville starta upp liknande verksamheter däribland RFSL och Bris.

För att minska antalet inkommande frågor skapades ett stort antal exempelfrågor och svar som gjordes sökbara på RFSU:s hemsida. De ligger kvar här än idag. Parallellt med detta lanserades en chattfunktion. När GDPR-lagen kom, som innebär att man inte får lagra känslig information, avslutades frågelådan på hemsidan.

Det går i ett rasande tempo

Numera är RFSU-chatten öppen tre gånger i veckan. En av dem som då bänkar sig vid sin dator för en intensiv timme av frågor och svar är Magnus Svensson, psykoterapeut på RFSU-kliniken. En vanlig chattsession har han tre fönster öppna samtidigt och det går i ett rasande tempo! Under en timmes tid har han hunnit avverka hela tolv frågeställningar, om allt från när en p-stav börjar skydda efter insättning till om man kan bli smittad av en könssjukdom utan att ha haft sex. Några av frågorna går snabbt att svara på med korta fakta, andra är mer komplexa och kräver längre tid. Ibland kan det vara svårt att avgöra om frågorna ingår i någons sexuella fantasi eller om den som skriver verkligen behöver hjälp.
– Det är viktigt att alltid svara seriöst på alla frågor, vilka som än kommer. Jag försöker inta flera perspektiv samtidigt och inte fastna i en föreställning om vem jag chattar med.

– Vi får in många frågor kring herpes. Då gäller det att ge fakta utan att bygga på oron, säger Magnus Svensson.

Ofta är frågan enkel

En annan som svarar på frågor är Tom Peters, kurator och samordnare för RFSU-chatten. Han tycker att de bästa chattarna är med dem som gått och undrat över något länge, men aldrig vågat fråga.
– Ofta är frågan ganska enkel, och när de får svar blir de så otroligt tacksamma. De kan ha burit länge på oro och skam och när den släpper kommer lättnaden. Då känner jag att jag har gjort stor skillnad, med en ganska liten insats.

För Tom Peters är ingen fråga konstig. Han bemöter dem utan att ställa onödiga frågor tillbaka om frågeställaren och fokuserar istället helt på själva frågan.
– Chatten är ofta förstainstansen för de som har svårt att söka vård. Därför är det jätteviktigt att man kan vara helt anonym.

Tom Peters står med armarna i kors. Han ser vänlig, men bestämt ut.
Tom Peters är samordnare för RFSU-chatten.

Genom att skapa trygghet och ge grundläggande information kan de som behöver därefter bli motiverade att söka sig vidare. Däremot tycker Tom Peters att det är synd att så många har så lite kunskap om sina kroppar eller oroar över saker som är helt normala, till exempel flytningar eller att få utlösning tidigare än planerat. Han menar att om sexualundervisningen var bättre så kanske frågorna i chatten skulle bli mer specifika och avancerade. Idag får han istället ibland hålla igen lite på sina expertkunskaper.
– Det gäller att jag inte börjar föreläsa, eller använda för avancerade begrepp, för då kan jag tappa den jag chattar med.

Antal samtal i RFSU-chatten ökar för varje år.

Magnus Svensson möter inte bara människor via chatten utan också via telefon, i digitala vårdmöten och inne på sitt behandlingsrum på RFSU-kliniken.
– Det känns bra att vi erbjuder olika valmöjligheter. Oavsett kanal utgår jag från RFSU:s syn på att kroppen och sexualiteten i grunden är något positivt som går att utforska och ha glädje av. Givetvis med samtycke, om det görs tillsammans med någon annan.

Kommer AI ta över?

Hur kommer då chatten att se ut i framtiden? Kan den ersättas av AI? Tom Peters tror inte det. Fakta går ju att googla fram redan idag, men det folk behöver som söker sig till RFSU är den mänskliga kontakten.
– De vill ha någon som förklarar hur allt hänger ihop, och en förståelse för den egna, specifika situationen.

Men Magnus Svensson får redan idag ibland frågan om han är en bot.
– Då brukar jag skämta tillbaka på ett sätt som jag inte tror att en AI kan göra. Ibland skriver jag till och med några medvetna stavfel för att visa på min mänsklighet.

RFSU-chatten

En utvärdering av RFSU-chatten 2023 visar att 96 procent har fått ett svar de tycker varit bra eller mycket bra. 77 procent säger att de lärt sig något nytt.

Chatten är öppen måndagar och tisdagar klockan 18-19 och torsdagar klockan 13-14. 
Du hittar chatten här.

Text: Ulrika Hammar