"Vi har blivit lyssnade på"
RFSU har varit delaktig i framtagandet av Sveriges första handlingsplan för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Seinab Hilowle, sexualpolitisk sakkunnig på RFSU, tycker att våra åsikter blivit hörda och är nöjd med resultatet.
I somras lanserade Folkhälsomyndigheten en nationell handlingsplan för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Den stödjer genomförandet av SRHR-strategin och utgör en gemensam plattform för alla som arbetar med och ansvarar för SRHR i Sverige. Handlingsplanen sträcker sig fram till och med år 2033.
RFSU har bidragit till att lusten lyfts
RFSU är en av få organisationer som varit remissinstans under framtagandet av handlingsplanen. Flera av våra sakkunniga inom sexualpolitik och sexualupplysning har varit involverade i arbetet med att få in det RFSU tycker är viktigt i planen. En av dem är Seinab Hilowle och hon är nöjd med resultatet.
– Vi har blivit lyssnade på och vi har fått ett stort genomslag för våra åsikter. Vi har bidragit till att man även lyfter det positiva med sexuell hälsa, bland annat genom att ordet “lust” nämns på flera ställen. Vi lyckades också bredda alltför snäva målgrupper. Det är viktigt för att inkludera fler än exempelvis enbart kvinnor.
RFSU fick ge input till det andra utkastet både skriftligt och i form av en workshop tillsammans med andra civilsamhällesaktörer. Andra framgångar i detta påverkansarbete är att SRHR nu blir ett examensmål i flera utbildningar, något som RFSU:s medlemmar lyft som viktigt bland annat genom en motion till senaste kongressen. Seinab gläds också åt att uttrycket “personer utsatta för rasism” kommit med.
– Det har stor betydelse att man vågade skriva ut det så tydligt. Det är ett erkännande av att rasism finns i hela samhället, även i vården.
Alla ska ha tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa
Seinab berättar att den nationella SRHR-strategin har som övergripande mål att hela befolkningen har tillgång till en god, jämlik och jämställd sexuell och reproduktiv hälsa. Handlingsplanen som nu tagits fram visar hur detta mål ska uppnås. Den gör det lättare att mer konkret se vad olika myndigheter har på gång när det kommer till sexualpolitik.
– Planen är den första i sitt slag och ger en sammantagen bild av det som tidigare var uppdelat i olika planer, exempelvis för hbtqi, jämställdhet och vård. Det underlättar RFSU:s fortsatta påverkansarbete.
RFSU:s bidrag till planen:
- Det är fokus på hälsa och inte bara ohälsa och våld.
- Ordet “lust” finns med på flera ställen, bland annat i texten där det definieras varför den sexuella hälsan är viktig för folkhälsan.
- Formuleringen “våld i nära relationer” antogs istället för det snävare begreppet “mäns våld mot kvinnor”.
- “.../och/eller erfarenhet av rasism” lades till efter “personer med erfarenhet av migration”.
- Civilsamhället får en större roll i arbetet med SRHR
Nu är nästa steg för Seinab och hennes kollegor att hålla koll på hur handlingsplanen följs upp och se till att ansvariga myndigheter gör det de åtagit sig att göra. Det handlar bland annat om att pengar avsätts så att aktiviteterna i planen kan genomföras. Men RFSU vill också komplettera med åtgärder och aktiviteter som planen inte tar upp.
– Det kan till exempel handla om barn, som inte alls nämns alls. RFSU vill att det ska finnas specifika insatser för förskolan som fokuserar på kunskapsutveckling och kompetenshöjning för lärare att prata om kommunikation och samtycke om kroppen med små barn.
SRHR handlar om sexuellt välmående
År 2028 görs en översyn av planen samt en revidering för att eventuellt ta fram nya åtgärder. Seinab hoppas på en effektiv och transparent uppföljning så att RFSU kan fortsätta arbeta för det vi vill få till: En god vård för alla, oavsett bakgrund, kön, sexuell identitet och läggning, samt ett lustfyllt perspektiv på SRHR som inte bara handlar om ohälsa utan också om sexuellt välmående.
Den nationella handlingsplanen tar bara upp förslag till vad kommuner och regioner kan göra. Det är sedan upp till dem att ta fram lokala och regionala handlingsplaner, anpassade för sina respektive invånare. Här kan du som är verksam i en lokalförening vara med och påverka.
Gör så här:
- Be din lokalförening om att få en föreläsning av Seinab Hilowle.
- Fråga din kommun och region om hur de arbetar med den nationella SRHR-handlingsplanen.
- Skriv till din regionpolitiker om din kommun behöver en regional SRHR-handlingsplan
Text: Ulrika Hammar