Unga engagerar sig för SRHR
Att prata normer, bryta gamla tankemönster och bilda nya idéer säger unga från Det handlar om mig! är det bästa med engagemanget i RFSU Stockholm. I maj arrangerade unga i projektet en egen dag i Hallunda Folkets Hus för att lyfta dejting, normer och handlingsutrymme. Det blev en dag fylld av lärorika och intressanta samtal, roliga workshops och en hel del goodiebags, lottodragning och fika. "Det är som en ny värld!", säger Daniar, SRHR-ambassadör för Det handlar om mig!-projektet.
När RFSU Stockholm intar Hallunda Folkets Hus är projektmedarbetare, SRHR-ambassadörer och sexualupplysande informatörer på plats. I den stora salen Valhall ställs olika sexualupplysande stationer i ordning, bland annat kan deltagare spela “Snabbis” som fungerar ungefär som med andra ord eller “Gissa lagen” som handlar om att lära sig mer om lagar och rättigheter kopplat till sexuell hälsa. Vid entrén finns ett bord med merch och möjlighet att plocka ihop egna goodiebags. I mitten av salen står ett pingisbord, men fikahörnet är det som lockar flest besökare i början på dagen. Där står 23-åriga Mirjan Solomon från Hallonbergen, som medverkat i första säsongen av Det handlar om mig!-podden och i år stöttar projektet på andra sätt.
– Förra året var jag SRHR-ambassadör, men i år är jag projektmedarbetare och har peppat ambassadörerna att planera den här dagen.
Mirjan uttrycker vikten av projektet och varför man ska vara med och engagera sig.
– Det viktigaste med projektet är att unga som ofta inte hörts när det kommer till sexuell hälsa faktiskt får möjlighet att göra sin röst hörd. Många är också med för att det är kul, du får träffa jättemycket roliga människor och lära dig många nya saker.
Rätten till kunskap är också viktig för Mirjan.
– Jag känner själv att jag inte fick den här kunskapen när jag gick i skolan, såsom rätten att man ska få ha sex om man vill ha det och att det inte ska vara skam, utan att det ska vara ok att prata om. Typ avdramatisera det.
Det handlar om mig!-dagen handlar om just rätten till kunskap och att lyfta sexualitet, relationer, känslor och kroppen med unga. Under dagen är det fritt fram för unga att prata om sina erfarenheter och lära sig mer av både sexualupplysande informatörer och varandra. Efter den fria förmiddagen med fika, övningar och workshops är det dags för panelsamtal. Samtalen är fina och roliga och handlar om allt från hur man raggar till vad det finns för positiva och negativa normer i samhället som kan påverka vem, hur eller vart man dejtar.
I pausen mellan panelsamtalen rör unga sig runt i salen. Några sitter framför en TV med högtalare för att lyssna på första säsongen av Det handlar om mig!-podden och dörrarna ut mot gården står öppna för att kunna spela kubb. SRHR-ambassadörerna Daniar Ibrahim och Nahom Arayat spelar pingis. Vinnaren av matchen är skyldig den andre pizza. Daniar och Nahom, som är 20 år och från Spånga och Kista, fick reda på projektet genom en projektmedarbetare och vän Serge Ilondelo. De menar att projektet än så länge varit väldigt lärorikt och spännande och att det tagit dem ut ur deras komfortzon.
– Jag fick reda på Det handlar om mig! genom Serge. Han är projektmedarbetare och jag känner honom från innan, så när han berättade om projektet blev jag väldigt fascinerad och tänkte “varför inte?”. Det är en rolig miljö och det är en miljö där jag skulle kunna testa mig fram och utforska, berättar Nahom.
Projektet var nytt och spännande för både Nahom och Daniar, en möjlighet att lära sig mer och utvecklas. Båda instämmer med varandra, att det roligaste med projektet har varit att träffa nya människor och diskutera saker de inte känner sig vana att prata om.
– Det är som en ny värld! Alla har olika världar och det känns som man har levt i en egen bubbla, men sen så expanderar den bubblan och då får man veta att det inte bara är jag som har levt i den bubblan, utan andra människor också, säger Daniar och Nahom håller med.
– Det är mycket det som Daniar sa, man får träffa nya människor som kanske har andra åsikter än en själv, men det handlar om att lyssna på varandra och bara förstå varandras tankar, för då kommer man någon vart, annars är man så trångsynt och man tänker bara “jag har rätt” eller “det är på det här sättet”.
Förutom att lära sig av varandra och dela kunskap sinsemellan unga i projektet känner Daniar och Nahom att de har lärt känna sig själva bättre.
– Man börjar analysera och ifrågasätta standard idéer och normer. Du ser saker du gjort och känt i samhället med ett annat perspektiv än innan, så man har växt som person såklart, berättar Daniar.
– Det känns som jag lärt mig mycket, framförallt om saker jag velat veta mer om innan. Jag har också kunnat dela med mig av mina egna kunskaper, vad jag tycker och tänker. Det känns som att jag kunnat göra det för att det är en så öppen miljö och jag har känt mig bekväm att dela med mig för att alla andra också har öppnat upp sig, fortsätter Nahom.
Möjligheten att utforska, lära sig mer och dela sin kunskap tar inte slut efter Det handlar om mig!-dagen. Unga i projektet, såsom Nahom och Daniar, kommer fortsätta föra viktiga samtal och diskussioner om sexuell hälsa och rättigheter. Inom kort kommer även andra säsongen av Det handlar om mig!-podden. Mirjan, som var med i första säsongen av podcasten, berättar att hennes bästa minne är just från inspelningen av podden.
– Vi gjorde ju poddar förra året och har gjort det även i år. Jag tyckte det var jättekul, både att vara med i en poddworkshop där vi tog fram teman, men också att få spela in poddarna.
Nahom och Daniar som är med i andra säsongen av Det handlar om mig!-podden instämmer att det är en spännande del av projektet. Daniar berättar att det till en början kändes ovant att prata om vissa saker med andra, men att man vande sig.
– Det var väldigt intressant. Till en början tänkte jag att det kanske inte skulle vara så bekvämt att prata om vissa frågor, men sen så snackade vi med varandra och delade med oss av åsikter och kom fram till att man kan tycka precis som man känner, det är inte fel.
– Det var lite svårt i början, fast ju längre vi kom i diskussionerna i podden, desto mer bekväm blev man och desto roligare blev det, avslutar Nahom.
Text: Andromeda Johansson Berrios