Sexualupplysningen på frammarsch i Kambodja
Sedan en tid tillbaka ingår sexualundervisning i läroplanen i Kambodja. Eleverna får lära sig om menstruation och preventivmedel, men också om pubertetens stormiga känslor. Samtidigt når kaxiga influencers ut i sociala medier med budskap om självbestämmande och njutning. Något som delvis ställer till med problem...
Ly Navy är 20 år och influencer med 1,7 miljoner följare på TikTok. Hon är också sexualuppysare på RFSU:s partnerorganisation RHAC. Än så länge har hon inte använt TikTok i upplysningsarbetet. Trots det har hon fått problem. Hennes filmer där hon dansar i kort magtröja, svänger med höfterna och blinkar in i kameran, är tillräckligt provocerande.
– Jag pluggar till lärare, men det är inte säkert att jag får något jobb. Att dansa traditionella khmerdanser i sociala medier är okej, det jag gör är inte det. Men jag vill inte anpassa mig, utan vara den jag är och uttrycka mig som jag vill. Så jag får väl helt enkelt lägga om min framtidsplan.
Vill öka förståelsen för hbtqi-personer
Lite betalt får hon under tiden för sexualupplysningen för RHAC. Två dollar per pass. Det klarar hon sig med så länge som hon bor kvar hemma hos föräldrarna. Och hon brinner för att unga ska få information om kroppen, pubertet, preventivmedel och abort.
– Jag vill minska stigmat kring abort och öka förståelsen för hbtq-personer. Min kusin är gay och jag försöker förklara för släktingarna att han förmodligen varit det hela sitt liv, det är inget man bara plötsligt blir eller som man kan sluta med.
Även sexualupplysare kan vara blyga
En annan av RHAC:s sexualupplysare heter Phatt Kimlay och är 15 år. Vi besöker henne i föräldrahemmet utanför Kampot. Hönor och ankor spatserar runt i trädgården, fyra hundar ligger och slappar i solen. Här bor Phatt med sin mamma, pappa och bror. Just denna dag är den äldre systern och hennes bebis också på besök. Inom kort anländer även farföräldrarna. De är alla nyfikna på vad vi ska intervjua Phatt om och sitter med i bakgrunden. Kanske gör det henne lite blyg. Hon tittar ner ibland och letar efter orden, vänder sig ofta till Pheab Vuthy från RHAC som agerar tolk denna dag.
I bakgrunden håller Phatts pappa på att försöka få ner kokosnötter från en palm med hjälp av en lång pinne. De landar med dova dunsar på säkert avstånd. Farfar hugger hål i dem med en machetes och farmor sticker ner färgglada sugrör i dess innanmäte. Snart sitter vi alla och sörplar i oss den lite salta och läskande drycken.
Vi frågar om vi även får intervjua Phatts mamma Srey Leah. Sex är fortfarande väldigt tabu att prata om i Kambodja. Vad tycker hon om att hennes dotter pratar om det med andra unga?
– Jag är glad att hon får lära sig saker jag själv inte visste i hennes ålder. Som allt som handlar om mens till exempel.
"Pojkar kan få nattliga utlösningar"
Just mens är faktiskt dagens tema på vår nästa anhalt: RHAC:s ungdomscentrum inne i centrala Kampot. Hit har denna dag ett 20-tal högstadieelever samlats utanför skoltid för att lära sig mer om sex, relationer och kroppen. Phat Sokha är en av sexualupplysarna. Munskyddet som han använder i början av passet åker snart av. Han skrattar, gestikulerar och pekar på bilder på mensskydd som är uppsatta på väggen. Vår tolk försöker översätta simultant åt oss:
– Nu berättar han om puberteten. Nu säger han att flickor får mens och att pojkar kan uppleva nattliga utlösningar. Nu förklarar han vilka olika mensskydd som finns.
Det är en interaktiv stund där ungdomarna får skriva lappar, svara på frågor och samtala med varandra. Phat Sokha tycks skämta en hel del och stämningen är uppsluppen.
– Det är viktigt med sexualupplysning, men det behöver inte vara så allvarligt. Jag tror att om man skämtar mellan varven så lär de unga sig bättre.
Passet avslutas med en gemensam lek ute på gården. Sedan svischar ungdomarna iväg på sina motorcyklar mot dagens lektioner i skolan.
Läroböcker saknas i sexualundervisningen
RFSU:s partnerorganisation RHAC har under flera års tid arbetat med att ta fram läroplanen för sexualundervisning som inom kort rullas ut i alla landets skolor. Kampot har utgjort en pilotprovins och här är undervisningen redan i full gång. Tyvärr finns det dock bara ett enda exemplar av läroboken i ämnet. Läraren Ngeth Siphan ber eleverna ta anteckningar från det hon skriver upp på tavlan eller läser högt från boken. När eleverna ska svara på en fråga får de ställa sig upp bredvid skolbänken. Det antecknas flitigt. Ingen fnissar. Kanske för att dagens ämne inte alls tycks tabu eller pinsamt, men ändå nog så viktigt. Det pratas om känslor, berättar vår tolk. Om att inte hålla inne med känslor som får en att må dåligt, utan prata med andra: en familjemedlem, en vän eller kanske till och med en lärare.
Ja, sexualupplysningen tycks verkligen vara på frammarsch i Kambodja. Från lektioner i skolan till ungdomsträffar på fritiden. Och så är det ju det här med sociala medier. Ly Navys stora idol och förebild är influencern Catherine Harry som gjort feministiska sexualupplysande filmer i egna kanaler i drygt tio år. Idag når hon ut brett till en miljon följare på facebook och 500.000 på TikTok, och det handlar inte bara om kropp och känslor.
– Det är bra med dagens sexualupplysning i skolan om hur man skyddar sig från könssjukdomar och graviditet, men jag vill också lyfta saker som rör sexuell njutning. Därför pratar jag också om orgasmer, g-punkten, klitoris, oralsex och analsex. Om att äga våra egna kroppar och vår njutning. Om att få säga ja och nej.
Tyvärr har Catherine Harry utsatts för mycket hat och hot genom årens lopp. Hon anses som extrem, även bland civilsamhällesorganisationer som jobbar för jämställdhet.
– De menar att det jag säger är för chockerande för folket i Kambodja, att de inte är redo för detta. De tycker att vi måste förändra ett steg i taget. Men vi har inte tusen år på oss att fixa det här! Om vi inte är starka och står på oss så kommer vi inte få till förändring.
Text och foto: Ulrika Hammar
Längre reportage om sexualupplysning och feministisk kamp i Kambodja kommer under våren i RFSU:s podd Body Rights.