“Kom och ta plats!”
Hanna Negash plan är att bli sexolog - och engagemanget i RFSU har tagit henne närmare drömmen. Nu vill hon arbeta för att fler ska hitta en självklar plats i organisationen.
Trots att fiket just denna dag är fullt av folk med sådär färgglada kläder som bara 55-åriga kvinnor kan ha, lyser Hanna Negash upp hela stället när hon sveper in. Flärdfull, med långa naglar och snyggt läppglans, samtidigt jordnära med sin nyfikna blick och stora leende. Och sin skånska, som nu beställer en lunchmacka utan att tveka:
– Jag tar alltid samma sak. Den är så himla god, jag vågar inte välja något annat.
"RFSU har gett mig så mycket"
I andra delar av tillvaron tycks Hanna göra precis tvärtom: Ta stora tuggor av allt vad livet har att erbjuda. Det räcker med att se på hennes engagemang i RFSU. 2019 gillade hon RFSU:s sida på Facebook, och nu, fyra år senare är meritlistan lång: Informatör, både inom skolan och Dare to Care, informatörsutbildare, projektmedarbetare och kursledare i antirasism.
– RFSU har gett mig så mycket: nya färdigheter, större ambitioner, tydligare mål. Och så har jag kommit närmare min stora dröm om att bli sexolog.
Det var när Hanna Negash var 17 år och gick förbi en tidningskiosk som drömmen väcktes. Det var inte själva löpsedeln till kvällstidningen som talade till henne, utan en liten ruta nere i högra hörnet där det stod: ”Har du problem med sex och relationer? Fråga sexologen!”
– Syokonsulenten ville få oss att välja karriär, men jag fick kalla kårar av att behöva välja ett yrke som man skulle ha resten av livet. Så såg jag den här yrkestiteln och allt föll på plats: Det var sexolog jag ville bli!
Tog tag i sin sexologdröm
Efter gymnasiet blev det några ströjobb och ett par terminer kinesiska på Uppsala universitet innan Hanna Negash tog tag i sin dröm. I dag pluggar hon till socionom med siktet inställt på att så småningom ta en master i sexologi. Ett stort stöd i karriärvalet var sexologen Leigh Norén, som Hanna fick kontakt med via Facebookgruppen Streetgäris. Leigh mötte upp Hanna på en fika och berättade om yrket och de olika vägarna att ta sig dit. Allt sammanföll med informatörsutbildningen hos RFSU Stockholm där Hanna fick vara ute i skolklasser och prata om sex och relationer.
I dag vill Hanna Negash öppna dörrar för andra, såsom hon själv fått hjälp av sin omgivning. Ett sätt att göra det på har varit inom RFSU-projektet ”Det handlar om mig” som fått unga i socioekonomiskt utsatta områden att engagera sig i frågor som rör SRHR (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter).
– Alla hittar inte självmant till RFSU. Då behöver vi söka upp dem där de är, berätta vad RFSU gör och säga: “Ni ska veta att det finns gott om plats för er, för utan ert inflytande, perspektiv och hjärtefrågor så brister vi som organisation. Vi har en etablerad plattform, kom och ta plats!''
Hoppas engagemanget blir livslångt
Nu hoppas Hanna på fler projekt som ”Det handlar om mig”, annars blir det bara snack och ingen verkstad, menar hon.
– Vi kan inte säga att sexualupplysning är något alla har rätt till och sen inte göra allt vi kan för att nå ut till alla. Det har RFSU som organisation inte råd med.
I höst ska Hanna Negash göra praktik hos DeJusticia, en människorättsorganisation i Bogotá, Colombia. Under tiden får hon sätta RFSU-engagemanget på paus. Men hon räknar med att komma tillbaka i full kraft när hon sätter sin fot i Stockholm igen.
– Jag har inga planer på att avsluta mitt engagemang inom RFSU. Det vore jättenajs att göra det till en livslång grej.
Text: Ulrika Hammar
Foto: Daniel Ivarsson