RFSU:s Dare to Care-informatörer vimlar igen!
RFSU:s satsning på ett tryggare uteliv har kickat igång igen efter att ha legat i dvala under pandemin. Först ut var klubben Natten i Stockholm. Håll utkik efter våra Dare to Care-informatörer under sommarens festivaler, klubbar och konserter. Vi finns på plats i vimlet, från Umeå i norr till Malmö i söder.
Klockan är 22 på valborgsmässoafton och festsugna människor har redan börjat trilla in på klubben Fållan i Stockholm. De är här för att gå på den populära tillställningen Natten – en kväll helt ägnad åt powerballader. Enligt barchefen Emily Swärd är kvällens klientel ”en köpstark grupp”. Jag misstänker att det innebär att folk kommer bli ganska glada i hatten.
Men än så länge är det lugnt. Och jag och Hanna Negash från RFSU Stockholm är väl förberedda. Iklädda Dare to Care-tröjor och kepsar har vi satt upp affischer och bullat upp med kondomer, gnuggis-tatueringar, godis och kaffe. Och så anledningen till att vi är här: Sexpunktslistan med rubriken ”Så kan du bidra till att stoppa sexuella övergrepp.”
Personalen avbryter situationer som skaver
Resten av Fållan är också redo för nattens äventyr. Garderobiärerna är på plats, eldar brinner i eldkorgar på gården, i vinbaren har man börjat korka upp flaskor. Bakom den så kallade Jägermeister-baren står Olivia Wikström. Som barpersonal har hon också fått gå en Dare to Care-utbildning. Tanken är nämligen att vi alla ska hjälpas åt att vara aktiva åskådare, det vill säga avbryta situationer där något ser ut att skava.
– Vi fick utbildningen samma dag som brandskyddsutbildningen. Då insåg man verkligen att båda frågorna är livsviktiga. Det här är på allvar.
Hon berättar att personalen fått lära sig att göra en plan för hur de kan ingripa om något inte ser ut att stå helt rätt till. Hittills har Olivia bara behövt göra det vid ett tillfälle.
– Det var en snubbe som höll om en tjej som var ganska berusad. Då tog jag ett litet snack och kollade hur det var med henne. Hon berättade att det var hennes fästman och jag bedömde att det var lugnt. Det kändes bra att jag vågade fråga.
"Man måste våga vara lite weird"
Om det är godiset, kondomerna eller kaffet som lockar är svårt att säga, men nu börjar gästerna närma sig Dare to Care-hörnan. En pratglad lågstadielärare vill få tips på hur man kan ta upp frågan om samtycke med eleverna. En kille i 30-årsåldern hittar ett litet, litet utrymme på sin i övrigt fullt tatuerade arm som har plats för en gnuggistatuering. ”See something wrong – do something right” står det där en stund senare. Två tjejkompisar vill berätta om sina erfarenheter av tafsande på krogen. Hanna och jag lyssnar, bollar frågor, försöker få folk att reflektera. Hur visar man att man är intresserad av någon? Hur säger man nej? Hur kan vi alla hjälpas åt att förhindra att något oönskat händer? Vissa samtal blir korta, andra hänger sig kvar länge. En kille berättar hur han en gång sagt ifrån när en man smygtittade under en kvinnas kjol i rulltrappan i t-banan.
– Det kan vara jobbigt att säga till. Man måste helt enkelt våga vara lite weird, tipsar han.
"Skitbra att RFSU är här"
Som RFSU-informatör är Hanna Negash van att prata med unga under sexualupplysningspassen i skolan. Hur känns det att vara i en sådan här miljö och prata med äldre personer? Efter halva kvällen gör vi en gemensam avstämning.
– Det är jättekul! Det var lite jobbigt i början att gå fram till folk, men efter ett tag blev jag varm i kläderna. Det är fint att se att även i en sådan här partykontext, där folk är inställda på fest och röj, finns det ändå en medvetenhet om att det här är en viktig fråga. Och folk har sagt hela kvällen att det är skitbra att vi är här.
Vid 00-tiden börjar vår del av kvällen lida mot sitt slut och vi packar ihop alla grejer. Trots värmelamporna har kylan krupit sig på. Jag går in på dansgolvet för att känna av stämningen. Ett hav av människor vrålar med i Whitney Houstons “I will always love you”. Stämningen är euforisk. Hanna och jag har kanske haft kontakt med ett 40-tal människor under kvällens gång. Det är verkligen bara en droppe i det stora havet av Nattens ca 2.000 besökare. Barchefen Emily Swärd tycker ändå att vår närvaro skickar en viktig signal:
– Informatörerna från RFSU förmedlar ett budskap till våra gäster om att vi bryr oss om och jobbar aktivt med dessa frågor.
Dare to Care
är ett samarbete mellan RFSU och Svensk Live som är en riksorganisation för alltifrån små klubbar till de största festivalerna. Vi verkar för att förebygga sexuella övergrepp på platser där många möts. Under sommaren kommer Dare to Care finnas på stadsfestivaler, konserter och klubbar, från Umeå i norr till Helsingborg i söder.
Text och foto: Ulrika Hammar