RFSU Stockholm sexualupplyste politiker
Ett tiotal politiker deltog när RFSU Stockholm höll ett digitalt sexualupplysningspass under Vecka SEX. Tillsammans fick de under en dryg timmes tid höra sexualupplysaren Sanna Vanno berätta och visa hur RFSU:s sexualupplysning i skolorna brukar gå till.
I höstas gick KD i Salem ut och ifrågasatte RFSU:s sexualupplysning i skolorna. RFSU Stockholm svarade i en debattartikeln att det tycks råda stor förvirring kring vad sexualundervisningen går ut på. Artikeln avslutades med en öppen inbjudan till alla lokala politiker att delta i ett sexualupplysningspass för att själva bilda sig en uppfattning om innehållet. Under RFSU:s kampanj Vecka SEX var det dags att förverkliga inbjudan.
Sanna Vanno inledde passet med den så kallade sexassociationsövningen där eleverna brukar uppmanas till att lista allt de associerar med sex. Sanna visade vilka ord som brukar dyka upp och vilka begrepp hon alltid ser till att lyfta.
– Vi vill alltid prata om onani, eftersom det är den vanligaste sexpraktiken, om hbtq, för att visa att det finns många olika sexuella identiteter och sedan prata lite extra om samtycke.
Därefter fick politikerna själva medverka genom att svara på frågor om hur man kan läsa av ja- och nejsignaler och hur ”bra-känsla” kan kännas före, under och efter en dejt.
– Vi tror att om man blir bra på att känna in bra-känslan bli man också bra på att känna in när någon går över ens gräns, sa Sanna.
Porrens plus och minus
Den omdiskuterade plus- och minuslistan över porr togs också upp. Sanna berättade att porr kan vara mycket mer än bara det som finns som filmer på internet, t.ex erotiska noveller, ljudböcker, serieteckningar eller sexting. Därefter fick deltagarna försöka föreställa sig vad de som använder porr tycker att det har för fördelar. Att bli upphetsad, få inspiration, tillfredsställa fantasier eller känna identifikation var några av de saker som kom upp. På minussidan hamnade skadliga stereotyper, orimliga förväntningar och att få uppfattning om sex som något nedtryckande.
– Vi kan dra en jämförelse med skräckfilmer som är konstruerade för att få oss att bli rädda. På samma sätt är porrfilmer gjorda för att få oss att bli så kåta som möjligt. Det gör att det blir väldigt överdrivet. Vi brukar vara noga med att understryka att sex väldigt sällan ser ut som den gör i porren.
Sanna hann också gå igenom lustanatomi, om kroppen och njutning samt hur könsorganen ser ut. Slutligen berättade hon om de delar av ett vanligt sexualupplysningspass som inte hanns med: Om könssjukdomar och kondompraktik.
Samtal om sex är livsviktigt
Därefter fick politikerna ställa frågor till Aurora Brännström, vice ordförande i RFSU Stockholm. De undrade bland annat hur de som politiker kan bidra till att öka ungas sexuella hälsa och välmående.
– Samtalen med unga om sex är livsviktiga. Du som politiker kan bidra genom att prioritera dessa samtal och ge oss som besitter kunskap om sex och sexuell hälsa fortsatta möjligheter att ta oss an denhär viktiga uppgiften, sa Aurora.
Efter en fullspäckad timme av fakta och reflektioner var det dags att ta farväl. Förhoppningsvis kommer det fler, liknande tillfällen där politiker och andra nyfikna får ta del av hur RFSU:s sexualupplysning i skolorna ser ut.
Citat från deltagarna:
”Det har varit otroligt givande, kul att få en inblick i vad våra elever får ta del av. Viktig verksamhet!”
”Tack för intressant föreläsning! Ni är viktiga för våra barn/ungdomar!”
”Jag uppskattar att få se vad RFSU står för och vad RFSU kan göra för att bidra till en bättre värld när det gäller så viktiga och sårbart känsliga frågor som respekt, sex mm.” ”Tusen tack!!! Väldigt värdefullt.”
"Tycker passet var mycket bra och är väldigt imponerad över ert arbete. Glad för alla ungdomar ni träffar och alla ni utbildar."
Text: Ulrika Hammar