25 år av lustfylld sexualupplysning når sitt slut
Vet du vem kondom-Therese är? Inte? Då har du inte varit på Gotland! I 25 år har hon sexualupplyst gotlänningar och engagerat medlemmar i lokalföreningen. Nu lägger Therese Björklund kondomerna på hyllan, åtminstone ett tag framöver.
Folk känner ofta igen henne på stan i Visby. Förr var det dem hon pratade säkrare sex med i skolan eller delade ut kondomer till på stranden. Numera är det deras barn. ”Hallå, kondom-Therese!” ropar dom glatt. Och hon bär smeknamnet med stolthet.
– Jag tycker det är roligt att bli igenkänd för mitt arbete. Jag vet att folk verkligen uppskattar med vilken lätthet och glädje jag pratat om sex genom åren.
Ja, sedan 1994 har hållit på. Startskottet var en annons i Gotlands Tidning i vilken RFSU letade informatörer. Therese och hennes kompis Janne Nordstedt sökte och kom båda med i öns första kull av RFSU-informatörer.
– Vi var båda missnöjda med vår egen sexualundervisning. Jag minns bara att vi fått se en anatomisk plansch på könsorganen. Det här kunde vi göra mycket bättre!
Pratade om sex på ett lustfyllt sätt
Therese och Janne var ute jämt. De åkte till alla badstränder där folk var på dagarna och till alla uteställen folk hängde på på kvällarna. Så småningom bestämde de sig för att satsa även på skolor för att även nå de yngre gotlänningarna.
– Vi fick ett så otroligt fint mottagande. Vi pratade om sex på ett nytt sätt, på ett annat sätt än ungdomsmottagningarna. Vi gjorde det lustfyllt och roligt.
Men det har inte alltid varit så enkelt. Ett år var informatörerna riktigt vilda. Therese, som var ansvarig, fick ett samtal från nattklubben Munken i centrala Visby. ”RFSU är här och är så fulla att dom ramlar av borden!” Therese fick åka dit och ta informatörerna i örat. ”Ska ni festa så här mycket så får ni först ta av er RFSU-tröjorna!”
– Tröjorna var ett riktigt dragplåster när de skulle gå ut så de ville gärna ha på sig dom. De fick massvis med raggförslag. Men där satte jag ner foten.
Nej tack till kondomdräkt på stan
En annan gräns nådde Therese när Janne ville att hon skulle gå omkring iklädd en stor kondomdräkt på stan. Själv var han för storväxt för dräkten och Therese tog motvilligt på sig den.
– Men jag var bara obekväm och skämdes. Jag som annars var så stolt över att vara från RFSU. Efter 20 minuter tog jag av den och sedan användes den inte mer.
Men sexualupplysningen, som för övrigt gjordes helt och hållet på fritiden vid sidan om ett heltidsjobb, är bara en del av Therese stora engagemang. Utöver detta startade hon och Janne upp lokalföreningen RFSU Gotland. Sedan turades de om att ha ordföranderollen fram till Janne hoppade av. 2011 fick Therese en ny entusiastisk person vid sin sida: Johanna Sandgren.
– Utan henne hade jag slutat för länge sen. Hon är en riktig guldklimp!
Har man väl börjat engagera sig i lokalföreningen är förstås nästa steg att driva lokalföreningens frågor uppåt i organisationen. Therese gissar att hon hunnit med att delta vid hela 16 kongresser. Den första var på Hasseludden i Stockholm.
– Jäklar vad lyxigt tänkte jag. Här bjuder dom på resa och hotell! Men det var inte det som var grejen för mig. Det var att få vara med och forma framtiden för RFSU.
Hon är stolt över framsteg som gjorts under åren hon varit förtroendevald. Ett av de mest minnesvärda är RFSU:s lansering av ordet snippa som namn på flickors könsorgan. Att RFSU blivit en organisation som omgivningen lyssnar på och som har inflytande i viktiga samhällsfrågor känns stort för Therese.
– Men jag har varit stolt varenda gång vi kommit fram till gemensamma lösningar. Det är inte allt jag hållit med om, men vi har kommit överens. Vi har läst motioner, diskuterat och fattat beslut. Och alla har fått vara med och tycka och göra sin röst hörd.
RFSU-tältet for till havs
Ett stort ansvar som just lokalföreningen RFSU Gotland fått bära är RFSU:s engagemang och synlighet i Almedalsveckan. Det började i liten skala. Även här berättar Therese anekdoter som skildrar den otroliga aktivism som drev lokalföreningen förr. Janne Nordstedt hade ett partytält i sitt garage och det smälldes upp på lämplig plats vid hamnen i Visby under Almedalsveckan. Plakat med budskap och information skrev informatörerna själva. Men så började det blåsa kraftigt. De mer proffsiga tälten runt omkring stod pall medan RFSU:s helt sonika försvann ut till havs. Resten av veckan fick RFSU:arna nöja sig med att gå runt på stan som vanligt. Senare satsade RFSU mer på Almedalsveckan och Therese har många fina minnen från åren som gått.
– Vi hade både ett stort tält dit besökarna kunde komma och hänga, vi spelade Snabbis med politiker och höll sexualupplysning. Och så hade vi seminarier inne på Joda bar. Det var fantastiskt roligt.
Ja, det går inte att ta miste på Thereses starka engagemang i RFSU. Ändå tycker hon att det nu är dags att sluta. Hon beskriver det som att musten försvunnit från henne. Kanske är det på grund av pandemin, kanske är det helt enkelt bara dags.
– Jag upplever att RFSU blivit lite för akademiskt. Det finns en risk att man då tappar en del av glädjen och lusten, det där spontana som fanns när jag började. Vi får inte glömma att det är vanligt folk vi möter, att det viktigaste är att vara ute och prata med folk som behöver oss.
Har alltid känt sig välkommen
Samtidigt är hon tacksam för den tid hon haft, och för alla hon mött under årens lopp.
– Jag vill tacka för alla de här 25 åren jag varit med. Jag har lärt mig hela tiden, fått en massa interna utbildningar, träffat andra RFSU:are och blivit inspirerad. Jag har alltid känt mig välkommen och känt att vi varit en enda stor härlig organisation!
RFSU Gotland ligger tyvärr i riskzonen av att läggas ner som lokalförening. Men Therese har inte helt gett upp hoppet.
– Jag hoppas att det kommer någon ung som har den drivkraften jag hade när jag började. Kanske får jag också mer energi igen då och vill engagera mig på nytt.
Några av Thereses roliga RFSU-minnen:
När hon träffade Zlatan, som är hennes stora idol
– Fast jag fick total tunghäfta. Jag tänkte säga något kul om att ”Ni har skydd när ni spelar fotboll, här kan ni få andra skydd av oss.” Men jag blev bara helt tyst och det enda jag kunde göra vara att hålla fram skålen med kondomer.
RFSU Gotlands husvagn
– Vi åkte runt med den om somrarna och parkerade den vid stränderna. Alla ville åka med, och det fick dom. Det var en riktig magnet. Jag tror faktiskt att den finns kvar på ön.
Hitta klittan-kampanjen
– En av de roligaste Almedalskampanjerna. Vi gick runt och höll fram en klitoris i plast och frågade folk om de visste vad det var. Många blev väldigt nyfikna.
Polisbilsprovet
– Jag har haft det som ett inträdesprov för informatörerna när de är klara med sin utbildning. De ska stoppa en polisbil och fråga om de behöver kondomer. Det har lockat många skratt.
Text: Ulrika Hammar