Tonårsdrömmarnas kretslopp
Är 1800-talets pubertet densamma som 2020-talets? Ja, det verkar så. Stadsteaterns uppsättning av den tyske dramatikern Frank Wedekinds pjäs “Våren Vaknar” från 1891 är fortfarande relevant. Den moderniserade uppsättningen innehåller nu ord som “kuk”, “fitta” och stämsång av Radioheads låt “Creep”, men med samma känslokurva som alla tonåringar känt i alla tider. Att vara eller inte vara? Det svarar informatören Jay på.
Kallt ute men varmt inne. Tisdag morgon på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby och fullt av tonåringar som snart ska få uppleva det pubertala kretsloppets höga toppar och låga dalar. Våren Vaknar väcker tonårsdrömmar till liv. Onani, samtycke, död och sex. Ja, allt i ett. Salongen är fnittrig, kanske lite pinsam, men framför allt är nyfikenheten närvarande.
“Att uppleva kultur som berör, är bland det finaste vi har.”
Efter den pampiga slutscenen och tjugo minuters paus möter sexualupplysaren Jay tretton analyserande ungdomar.
– Att uppleva kultur som berör, är bland det finaste vi har. Det märks att ungdomarna är tagna efter allt de sett. De har många tankar, känslor och frågor. Att då få gå in en workshop, få svar, diskutera och samtala har varit så himla uppskattat av eleverna, säger Jay.
“Det gyllene receptet till bra sex”
Vad händer om vi tar på varandras kön? Vart kommer skamkänslorna ifrån? Och vill jag verkligen ha sex? Ja, teatern lyfter frågor som vi alla tampas med. Jay öppnar upp till diskussioner om ja- och nej-signaler, queerbegreppet och värderingsövningar med frågor som “är det enkelt att veta vad man vill”? Eleverna väljer en siffra att ställa sig vid där nummer ett betyder “håller med” och sex, “håller inte med”.
– Det kan vara svårt att veta vad man själv vill. Ibland blir man chockad och vill plötsligt inte det man trodde att man ville, säger en i klassen.
– Nej precis, nervositet kan vara väldigt klurigt, säger en annan.
Att känna efter sina egna och andras verbala och kroppsliga ja- och nej-signaler är viktigt. Kombinationen av samtycke, samspel och bra-känslan är för många det gyllene receptet till bra sex, menar Jay. Klassen nickar enstämmigt.
– Målet med workshopen är att stärka elevers kunskaper ytterligare så de får en ännu bättre förståelse och känsla för sig själva, sin kropp och sexualitet. Det är en betydelsefull del i processen att bli en trygg vuxen individ, säger Jay.
“Skamkänslorna som finns i pjäsen lever kvar än idag, men inte i samma utsträckning,”
Normer, tankar och (skam)känslor, samma nu som då?
Pjäsen är fylld av lust, men också av skam och tabu. Diskussionen om varför vi har sex är starkt närvarande. Är det för att vi känner lust? Eller för att bli gravid? Och måste man vara kär? Trots att många praktiska regler kring sex är förlegade idag, är normerna fortfarande närvarande.
– Under passet pratar vi mycket om normer nu och då. I pjäsen har exempelvis de vuxna mycket makt och kan i hög grad bestämma över de ungas val. Här får eleverna reflektera om de tycker att relationen mellan vuxna och ungdomar har förändrats idag eller ej, säger Jay.
När frågan om normer och skam kommer upp, är vi halvvägs in i passet. Klassen är nu varm i kläderna och diskussionerna i full gång.
– Skamkänslorna som finns i pjäsen lever kvar än idag, men inte i samma utsträckning, säger en i klassen.
– Om föräldrarna var mer bekväma att prata sex hade det hjälpt. Det ska inte vara en stor grej som ligger långt borta. Ibland säger de “när ni blir vuxna”, då normaliseras det inte, påpekar en annan.
Mer snack om sex och relationer i skolan
Många i klassen enas att det bör vara mer snack om sex i skolan idag. Jay berättar att inte bara eleverna, utan också lärarna uppskattar pjäsen och workshopen.
– Jag minns särskilt en lärare som bokat in flera besök och berättade att han märkt av en positiv attitydförändring och ökad förståelse bland eleverna. Det är ett enormt fint betyg, säger Jay.
Trots en lång dag med både teater och workshop, är en timme diskussion nästan för kort. Det finns så mycket att prata om.
– Pjäsen var otroligt intressant och förvånansvärt bra. Det känns viktigt att få diskutera våra tankar tillsammans. Jag har lärt mig mycket nytt. Exempelvis visste jag inte att man kunde hitta så mycket information på RFSU:s hemsida. Det ska jag kolla upp, säger Adam Almeer som går i klassen.
Våren vaknar spelar sin sista föreställning tisdag 30 november. Jay rekommenderar alla som har möjlighet att se pjäsen. Den väcker känslor till liv, både hos unga och vuxna.
Boka biljetter till Våren Vaknar här.
Läs också: Få inte panik över ungas sexliv – ta snacket i stället
Vill du att RFSU ska komma till din skola och tala om sex och relationer? Klicka här!
Text och bild: Ellen Westlund