Sexualupplysningen fortsätter på anstalterna, trots corona
Samtidigt som RFSU:s projekt med kriminalvården tilldelades ett bidrag på 1,7 miljoner kronor kom corona till Sverige och allt bommades igen. Starka restriktioner satte stopp för sexualundervisningen på häkten och anstalter. Jonas Lemon, projektledare berättar hur arbetet sett ut under det gånga året året. Kreativa lösningar tycks varit nyckeln.
RFSU:s projekt med Kriminalvården fokuserar helhjärtat på en målgrupp som ofta glöms bort i samtalet om sex, lust, känslor och kropp. Målet och syftet är att nå fram till personer som hamnat snett, med hjälp av hälsosam konversation orienterat kring sexualupplysning. Projektets främsta målgrupp är killar i åldrarna 18 till 22 år som alla bor på anstalter. Under år 2019 började informatörerna även ta sig ut på kvinnoanstalter, men den visiten blev tyvärr kort. Restriktionerna satte stopp. Hur är det då egentligen att sexualundervisa på ett fängelse?
– Bara att dom är män och specifikt unga män, gör dem till en viktig målgrupp. Killarna måste få möjligheten att prata om sex och relationer. När man slutar gå i skolan så sker inte dessa samtal längre, svarar Jonas.
En unik och viktig målgrupp
Målgruppen skiljer sig på många sätt från andra som RFSU:s träffar i upplysningssyfte. Rummet i sig gör situationen speciell. Inte på grund av att det är en anstalt, utan att det är en plats där vuxna människor bor på. Till skillnad från exempelvis ett klassrum med ungdomar, kan inte informatörerna på samma sätt “styra” samtalet och sätta regler. Här måste de anpassa sig, precis som under ett vanligt hembesök. Alla dessa faktorer spelar stor roll. Inom RFSU pratar en ofta om att vara personlig men inte privat. En riktlinje som vanligtvis berör alla i rummet, informatörer inkluderade. Här ser det dock annorlunda ut. I killarnas hem får de prata som de vill. Jonas poängterar att RFSU alltid är tydliga med att killarna inte förväntas vara privata, men att det ofta blir så.
– Vissa grejer måste bara passera. Man måste förstå varför vissa saker sägs eller görs och istället fokusera på vad vi bidrar med. Målet är att ge verktyg och medel. Det viktiga arbetet sker sen i tankarna. Vi har många samtalsledare i Stockholm men är i behov av fler ute i landet, säger Jonas.
“Det är fint att dessa tuffa killar kan sitta och prata på detta sätt.”
Det är minst sagt ett viktigt jobb. RFSU:s projekt är unikt då kriminalvårdens själv inte jobbar med dessa frågor och specifikt inte i syfte av att sexualupplysa. Jonas är tydlig med att poängtera kriminalvårdens positiva attityd och att de starkt jobbar för att alla ska få samma rätt till undervisning, även misstänkta sexualbrottslingar. Sexualbrott är mycket svårt att närma sig, men projektets mål är att nå ut till så bred grupp som möjligt. Ingen ska lämnas utanför.
RFSU fortsätter att utveckla projektet på distans
I och med att all form av besök förbjöds, har klienterna suttit ensamma under ett års tid, utan tillgång till internet. En hemsida var därmed inte på tals för att fortsätta sexualundervisningen. Därmed började en tidning utformas och den fick namnet “Sex”.
– Tidningens tanke är att agera som ett verktyg och komplement under tiden vi inte är där. Den skickas ut till alla anstalter som vill ha den. “Sex” innehåller allt från reportage till reflektionsövningar samt ett stort utbud av bilder.
Jonas utvecklar och säger att allt i tidningen är genomtänkt och har en baktanke. “Sex:s” sidor ska inte endast fyllas med sexualupplysning och information kring kroppen, anatomi och samtycke, utan den ska även bidra till den egna lusten. För att locka målgruppen att läsa är det viktigt att det känns spännande, menar Jonas. Tidningen fylls av färger, former, foton, tecknade kön och kroppar. Alla får plats i tidningen. Vi ställer frågan vart de drar gränsen till porr?
– För mig är gränsen tydlig, det är absolut inte porr, därav är mycket tecknat eller att det endast är fotografier på ansikten. I vårt urval av bilder har vi inte valt porrbilder, men vi vill att dom ska vara sexuella och uppmuntra till sexuella fantasier. Även om dom är roliga finns det en sexuell ådra, fortsätter Jonas.
Utvärdering av projektet
Malin Lindroth, forskare på Malmö Universitet har gjort en kvalitativ utvärdering om projektet. Både personal och samtalsledare har intervjuats om vilken påverkan projektet har på klienterna. Slutsatsen är att sexualupplysningen är mycket uppskattad av kriminalvården. Personalen har märkt hur stor utveckling skett i grupperna vilket bidragit till en annan stämning. RFSU gör något nytt och annorlunda som får positiva effekter.
Då projektet tilldelats en lika stor budget 2021, har de redan börjat fundera på att göra podcasts med samma tema och innehåll som tidningen. Även här är inte begränsningen av internet något problem. Projektet tycks ha tänkt på allt och ligger alltid ett steg före.
– Vi gör de till cd-skivor så kan de låna en cd-spelare och lyssna även på fängelset. Målet är dock att ta oss ut på plats igen. Det är ju trots allt via mötet som de intressanta samtalen och diskussionerna uppstår.
Text och bild: Ellen Westlund