"Jag var jättenervös under första passet"
Laura och Gabriel Sanchez är syskon. De är också båda handbollstränare inom Kista Sports Club. Och när deras chef undrade om de ville bli sexualupplysare nappade de båda direkt. Nu har de gått RFSU Stockholms informatörsutbildning tillsammans.
– Utbildningen var online och vi bor ju båda hemma. Så vi satt på de där föreläsningarna tillsammans. I början tänkte jag “Oj, här sitter jag med min syster.” Men vi har en väldigt bra relation och är öppna med varandra så det har inte varit obekvämt, bara kul, säger Gabriel.
Vill skapa ett ekosystem av sexualupplysning
Informatörsutbildningen var en del inom ett projekt som går under namnet Delmos och som är särskilt inriktat på Järvaområdet. Med detta vill RFSU Stockholm dels få chans att samarbeta med lokala aktörer såsom Kista Sports Club och Fryshuset Husby, dels rekrytera fler informatörer som inte rasifieras som vita för att öka representationen. Projektledare Maral Ardabilchi berättar mer:
– Vi ville skapa ett slags ekosystem av sexualupplysning där vi når unga i Husby på flera olika arenor. Genom att verka via både skolan, fritidsgården och sporten tror vi att det går att påverka mer långsiktigt. Vi träffar också föräldrar och utbildar lärare och elevassistenter. En dröm vore att kunna säga “Nu har RFSU funnits här i fyra år.” Att folk i området vet vilka RFSU är, att vi bidrar till något bestående.
Maral berättar att unga i utsatta områden har en lägre sexuell hälsa och mindre utrymme att vara öppna med sin sexuella läggning och identitet än andra. Husbygårdsskolan uppgav själva att de ville bli bättre på att bemöta hbtqi-frågor, homofobi och sexism. Nu har Maral och kollegan Jessica Djäken hållit utbildning för alla anställda på skolan. De pratade bland annat om hur man skapar inkluderande rum och hur ett främjande samtal, istället för löpande tillsägningar, kan minska kränkningar.
– Det kändes väldigt speciellt eftersom jag själv bott i området som liten och min pappa har varit vaktmästare på flera skolor här. Min syster är också lärare på Akalla grundskola. Det är fantastiskt att få jobba i ett område där jag alltid har haft en fot kvar.
Skönt att ha med sig en mentor första gången
Men tillbaka till Gabriel och Laura som nyss haft sina första sexualupplysningspass för några sjundeklassare på Husbygårdsskolan. Som alltid när nybakade informatörer går ut hade de en erfaren RFSU:are med sig den första gången. Och även om både Gabriel och Laura är vana att träffa unga, kändes det som en trygghet när de för första gången skulle prata om sex med dem.
– Jag var jättenervös under första passet. Jag är van vid att jobba med kids, men det här var något helt nytt, säger Gabriel efteråt.
– Jag kände att jag kom in med de kunskaper som krävdes, men det var jätteskönt att ha en mentor med mig, säger Laura.
Eleverna var pratiga, nyfikna och ivriga. Sexualupplysarna varvade information med diskussionsfrågor, tanken är att det ska vara ett gemensamt samtal inte en föreläsning. Under två timmar hann de bland annat ta upp lustanatomi, kommunikation och ömsesidighet samt prata om vad kärlek är.
– Vi hade sexualundervisning i 6:an där vi snackade om ägg och sånt. Det här var något helt annat, säger en av eleverna i pausen.
– Det var roligt och underhållande. Fast jag kunde det mesta redan, säger en annan lite kaxigt.
RFSU bryter isen för fortsatta samtal
Malin Loman, lärare i SO, svenska och svenska som andraspråk satt med under ett av RFSU:s pass. Hon har jobbat länge och tycker inte att det är svårt att ta upp sex och relationer på sina lektioner. För det mesta väver hon in det i den vanliga undervisningen, oavsett om det handlar om svenska eller SO. Men hon upplever samtidigt att nakenhet och sex är väldigt laddat för många av eleverna. En elev lämnade klassrummet när RFSU var där för att hen blev illa berörd. Malin pratade med hen efteråt och sa att det är bättre att prata om det så här som ett kunskapsämne än att bara få information från ryktesspridning eller till exempel porr.
– Jag skulle själv inte använda orden kuk och fitta. Men det är klart att det är mycket som blir lättare att prata om nu när RFSU varit här och brutit isen.
Finansieringen av Delmosprojektet är avslutad för den här gången, men RFSU Stockholm har skrivit en ny ansökan och hoppas på en fortsättning. Och Laura och Gabriel kommer fortsätta som RFSU-informatörer.
– Det känns riktigt kul och jag ser fram emot att gå ut till fler skolor, framför allt här ute i Järvaområdet. Jag vill träffa och upplysa så många det bara går! säger Laura.
Text: Ulrika Hammar
Foto: Daniel Ivarsson