RFSU-medlemmen Martina Hallin: "Tvåsamheten är bara en norm"
När Martina Hallin varit gift med en man i 15 år blev hon plötsligt handlöst förälskad i en kvinna. Från att ha levt enligt normen, som trebarnsmamma i en villa, ställdes allt på ända.
– Det var inget lätt beslut, men jag valde henne och lämnade min man. Jag kände att jag skulle dö om jag inte följde mitt hjärta.
Relationen till kvinnan tog slut, men erfarenheten av att ha levt i en samkönad relation gav insikten om att även tvåsamheten bara är en norm. Sedan många år lever hon därför i öppna relationer med flera personer. Och hon brinner för att få fler att göra medvetna livsval och känna att det finns möjlighet att bryta relationsnormer.
– Jag älskar när jag ser det där lilla skiftet i en persons ögon. När polletten trillar ner och hen förstår att den enda relationspolisen som finns är den i det egna huvudet. Det är en svindlande tanke att det går att välja annorlunda.
Vill att RFSU har tvåsamhetsnormen i åtanke
2015 hittade Martina Hallin RFSU som plattform för sitt engagemang. Idag leder hon en samtalsgrupp om fria relationer för medlemmar, sitter med i RFSU Stockholms styrelse samt ingår i en arbetsgrupp som ska se över hur flersamhet kan inkluderas i RFSU:s politiska påverkansarbete.
– Jag vill att RFSU har tvåsamhetsnormen i åtanke i allt vi gör på ett lika självklart sätt som vi har med till exempel heteronormen. Och så vill jag att vi ska verka för antalsneutrala, familjejuridiska lagar. Den dagen det är genomfört, då är mitt arbete klart!
Att språket formar verkligheten kom inte som en nyhet för henne. Men som nybliven medlem tyckte hon sig mötas av en ”flod av PK-begrepp” som var svår att navigera i.
– Jag vågade nästan inte öppna munnen, tänkte vad jag än säger kommer något bli fel. Men jag har verkligen lärt mig uppskatta RFSU:s ibland nitiska stringens. Språket är jätteviktigt när man ska bedriva förändringsarbete.
De mellanmänskliga mötena berör
Nu verkar hon själv för att RFSU ska säga normbelysande istället för normkritisk och antalsneutrala äktenskap istället för månggifte. Hon gläds åt att Skolverket vill ändra ämnet Sex och samlevnad till Sex och relationer. Men medan det politiska påverkansarbetet driver på en förändring i samhället i stort, är det i de mellanmänskliga mötena och samtalen Martina känner att hon kan göra skillnad för individer. För fem år sedan startade hon upp ”Den existentiella samtalsgruppen” inom RFSU Stockholms Fria relationsgrupp. Till skillnad från i många andra RFSU-sammanhang tillåts deltagarna att vara privata.
– RFSU har så många forum där man kan sitta och tycka saker och ting. Det här är inte för dem som har svar på allt, utan för dem som vågar ställa sig själva de stora skälvande frågorna. Vi utforskar tillsammans, och jag leder det utforskandet.
Människors möten - en andlig upplevelse
Vid varje träff delar alla i gruppen en relationsrelaterad fråga de brottas med. Sedan väljs en frågeställning ut och frågeställaren blir coachad av Martina Hallin inför gruppen. Avslutningsvis reflekterar alla över vad det väckt i dem själva, och Martina Hallin speglar det mot olika filosofiska teman. Varje gång hon går från träffarna känner hon sig hög på kärlek till människan.
– Det finns inget större än när människor öppnar sig inför, och känner igen sig i, varandra. Att få vara med om det blir för mig en andlig upplevelse. Det gör att jag känner mig i kontakt med något som är större än jag.
Text: Ulrika Hammar
Vill du gå med i Fria Relationsgruppen?
Mejla till friarelationer@rfsu.se eller gå med i den öppna facebookgruppen RFSU Stockholm Fria Relationsgruppen.