Att prata kondom på ett ärligt sätt
Kan japansk hårdrock överrösta en hängiven sexualupplysare från RFSU? Givetvis inte! Igår körde vi igång vår kampanj Vecka SEX och vi lät oss inte tystas.
RFSU:s kampanj Vecka SEX syftar till att uppmärksamma vikten av bra sexualundervisning och RFSU anordnar seminarier, workshops och happenings över hela landet och i våra sociala mediekanaler. I Stockholm håller vi till på Fryshuset – en kombination av fritidsgård och gymnasieskola. Och när det igår kväll var dags för Pelle Ullholm, sexualupplysare på förbundskansliet, att prata om kondomanvändning var det samtidigt dags för det japanska kawaiimetalbandet Baby Metal att sound checka. Ni kan ju ana vem som lät mest…
Vår publik i källaren bestod mestadels av skolsköterskor samt en och annan lärare. Några hade ivrigt bänkat sig tidigt.
– Jag är här för att lyssna på Pelle. Han är min stora idol! Jag har hört honom prata på mässan för ungdomsmottagningar tidigare, sa en av dem.
Kondomen som en möjliggörare
Pelle inledde med att berätta om RFSU AB:s succéfilm Dear Condom, som tar upp kondomen som en möjliggörare.
– Kondomen möjliggör att möta andra personer sexuellt på ett ganska fritt sätt genom att ta bort oron för könssjukdomar och graviditet. Den kan också bli ett sätt att visa omtanke, att visa att man vill ha sex på lika villkor.
Sedan fick publiken chans att tänka till och resonera med varandra: Hur tar du upp kondom i dina elevmöten? En skolsköterska sa att hon brukade berätta för personer med kuk att det finns olika storlekar på kondomer och att det är bra att gå hem och öva. En annan berättade att kondomen ger en möjlig ingång att prata om sex.
– Vissa är blyga och kommer ett helt gäng och grabbar tag i en näve. Då är det svårt att få till ett samtal, men jag brukar hänvisa till umo.se för de som vill veta mer, sa en annan.
Pekpinnar kring kondom funkar inte i längden
Pelle gick också igenom de olika anledningarna som kan finnas att välja bort kondom. För det är ju faktiskt så att hälften av alla som har sex med en ny partner väljer att inte använda kondom.
– Tala till killarna om vikten av att använda kondom för deras egen skull. Det behöver känna sig sedda och förstådda för att sedan kunna se och förstå andra. Jag var själv tidigare tillrättavisande i mina samtal. Men när jag började jobba i längre projekt upptäckte jag att det inte funkade. Man bygger inte förtroende genom förmaningar och pekpinnar, sa Pelle.
Sedan drog Pelle några glädjande siffror från en sprillans ny undersökning som RFSU AB gjort om kondom och kommunikation. Den visar på stigande siffror för kondomanvändning och ett mindre gap mellan intentionen att använda kondom och sedan faktiskt göra det. Den visar också att hälften av de svarande tycker att de skulle må bättre av att få utveckla sin förmåga att kommunicera kring sex.
– Här har vi alla ett jobb att vara tydligare om var man kan vända sig för att bli bättre på att kommunicera kring sex.
Unga har rätt att få prata om sex
Kvällen avslutades med att Pelle visade en av våra Vill du?-filmer om just kommunikation kring sex och kondomanvändning.
– Den här skulle jag aldrig kunna visa. Mina elever är alldeles för blyga! sa en skolsköterska.
– Den här är jättebra! Det känns kanske pinsamt, men det är också ungas rätt att få prata om det här, sa en annan.
En och en halvtimme gick fort. Och nu verkade det vara dags för Baby Metal att köra igång på riktigt en våning upp. Några av deltagarna valde att bli medlem i RFSU. Vi andra tog oss upp till entrén där kön till konsertlokalen ringlade sig lång. Resten av veckan ses vi här igen, i samma lokal vid samma tid, förhoppningsvis utan bakgrundsmusik.