Informatörsträffen 2020
En gång om året samlas RFSU:s alla informatörer för att vidareutbildas och umgås. I år var upplägget lite annorlunda. Istället för föredrag blev det forumteater och självreflektioner.
– Jag har blivit mycket bättre på att möta andra och mig själv i svåra situationer, sa en av deltagarna efteråt.
Helgen inleddes med att Jesper Setréus från förbundskansliet drog några siffror kring förra årets informatörsverksamhet. Under 2019 hölls 759 baspass, vilket kan jämföras med 473 året innan. En anledning är att RFSU Umeå och RFSU Malmö kommit igång med sin verksamhet. Lättare svenska-passen har däremot sjunkit. Efterfrågan på språkintroduktionsundervisningen är inte lika stor längre, förmodligen som ett resultat av att eleverna i dessa klasser är färre än för några år sedan. Vill du?passen, som fokuserar på ömsesidighet, har ökat och vi höll hela 454 sådana i fjol.
– Sammanlagt höll RFSU 1.800 pass under hela 2019. Ungefär 100 aktiva informatörer träffade tillsammans 20.000 unga personer med vår sexualupplysning, sa Jesper.
Jesper berättade också om den externa undersökningen om informatörsverksamheten som visar att RFSU:s baspass når ut väl och är uppskattade av ungdomarna.
– Våra upplägg är genomarbetade och vi har en bra pedagogik. Undersökningen visar också att vår sexualupplysning leder till stärkt självkänsla och ökad möjlighet att göra medvetna val gällande hälsa, relationer och sexualitet.
RFSU-informatörer gillar att dansa
Efter denna uppmuntrande inledning av helgen var det dags att presentera sig för varandra. Förutom namn, lokalförening, pronomen och vilken erfarenhet man hade som informatör fick alla svara på frågan: ”Om du hade ett extra rum i ditt hem, vad skulle du använda det till?” Svaren varierade från ”djungel” till ”hoppborg”, men det kan konstateras att många informatörer gillar handarbete, yoga, dans och att basta.
Forumteater lyfter knepiga situationer
Så var det dags för helgens huvudpunkt och deltagarna delades in i två grupper. Det var dags för så kallad forumteater.
– Forumteater följer inte den vanliga dramaturgin. Istället för ett ”happy ending” stannar den kvar vid konflikten. När konflikten når sin pik finns det möjlighet för publiken att hoppa in och erbjuda en annan fortsättning på historian, berättade dramapedagog Julia Fries.
Deltagarna fick i uppdrag att beskriva olika svåra situationer som kan uppstå under ett sexualupplysningspass. Det kom att handla om allt från när en klass är helt tyst, till när en klass är väldigt stökig, om att bemöta homofobi, rasism och andra fördomar och om att hantera elever som inte vill delta. När de olika scenerna spelades upp kunde publiken när som helst skrika ”bryt” och gå upp på scenen och framställa sin lösning.
– Det kändes som att man fick en ny förståelse för de här situationerna, för vad som funkar och inte funkar. Det var lätt att få det att kännas som att det var på riktigt. Det blev liksom jobbigt i kroppen. Jag fick öva på hur jag kan agera när någon provocerar, sa Fatima Grönblad från RFSU Göteborg efteråt.
"Som RFSU-informatör behöver du kunna reflektera"
Söndagen inleddes med att Gunilla Edemo berättade om ”den praktiska kunskapens teori”. Hon arbetar som handledare och utbildare av pedagoger och har den senaste tiden varit anlitad av RFSU för att utbilda några av våra utbildare.
– Det vi läst på en kurs täcker inte alltid det vi sedan gör när vi står i en viss mellanmänsklig situation. Det går inte att lära ut enligt en lärobok. Istället ska vi nu reflektera över den praktik ni tillsammans delar.
Gunilla berättade att det handlar om allt det där vi inte kan förutsäga. Att någon uttrycker en stark känsla eller åsikt eller ställer en fråga som inte har med sammanhanget att göra. Det handlar också om hur man gör när det känns ”stumt” i rummet och man inte får någon kontakt med eleverna.
– Du som informatör kan komma att tas i anspråk av det du möter på ett sätt där det färdiga upplägget inte räcker till. Då behöver man kunna improvisera.
Uppmanades stanna kvar i det svåra
Därefter delades deltagarna upp i mindre grupper där de tillsammans fick reflektera över praktiken som sexualupplysare. Hur skapar man kontakt som representant för RFSU och samtidigt för den man själv är? Vi uppmanades stanna kvar i de svåra situationerna och inte genast hitta en lösning utan närma oss dessa med nyfikenhet kring hur de uppstått och hur de påverkat oss.
– De här samtalen underströk vikten av att reflektera och lära sig av sina misstag och framgångar. Vad var det som gjorde att det här passet gick bra som jag kan ta med mig till nästa gång? Det kan vara svårt att utgå från ett upplägg som jag inte själv ha tagit fram. Men efter ett tag hittar man ett sätt att göra det på så att det känns som sitt eget, sa Micke Brundin från RFSU Stockholm.
Helgen avslutades med en gemensam återsamling och några sammanfattande ord från Jesper.
– Vi ville göra det här på ett sätt som inte var att mata er med innehåll utan ta tillvara på det vi kan skapa tillsammans. Alla ni som är här har bidragit till hur det blev. Det har överträffat mina förväntningar. Stort tack till er!
Vad tyckte du om helgen?
Fatima Grönblad
– Det var jättekul med forumteater. Och väldigt roligt att få träffa andra RFSU:are och höra vad dom har för sig.
Micke Brundin
– Hittills har jag bara engagerat mig i RFSU Stockholm så det var kul att se att RFSU är så mycket större än så. Helgen har också innehållit en massa roliga övningar och diskussioner.
Pontus Olsson
– Reflektionsövningen gav fina lösningar på mina utmaningar från fantastiska människor.
Alex Ögren
– Jag tyckte helgen var fantastisk! Känner mig alltid som världens stoltaste RFSU:are när jag får umgås med alla kloka och fina människor som formar RFSU tillsammans.