En dag på RFSU-kliniken
Vi har fått följa med Ebba Tato, barnmorska på RFSU-kliniken, en vanlig arbetsdag. Det blir en dag i högt tempo, med allt från testning av könssjukdomar till rådgivning kring erektionsproblem. Häng med!
6.30
Klockan ringer hemma hos Ebba Tato i Vällingby. Hon går upp och duschar och klär på sig och promenerar sedan till tunnelbanan.
8.10
Ebba Tato kommer till jobbet. Hon byter om innan hon tar en kopp kaffe samtidigt som hon läser på om förmiddagens patienter.
8.58
Dagens första patient kallas in från väntrummet. Det är en kvinna som Ebba satte in en kopparspiral på för två månader sedan och nu kontrollerar hon så spiralen sitter på plats. Allt ser bra ut och patienten trivs med sitt nya preventivmedel.
– Jag erbjuder alltid patienterna att titta på sitt underliv i en spegel under undersökningen. Det är ett bra sätt att lära känna sin kropp.
9.20
En patient som Ebba träffat vid två tidigare tillfällen är tillbaka. Han sökte sig till RFSU-kliniken för erektil dysfunktion och har nu även hunnit träffa en av läkarna. Ebba följer upp med samtal om hur mindfullness- och intimitetsövningarna fungerat och frågar om den medicin han fått utskriven. Ebba märker att han skulle behöva prata mer om orsakerna till problemen och ställer honom i kö till en av terapeuterna.
– Jag önskar att jag hade mer tid med varje patient. Men trots tidspressen gör jag allt jag kan för att skapa förtroende och inge lugn.
17 patienter
per dag träffar Ebba Tato i genomsnitt. Artikeln visar bara på ett urval.
10.00
En patient vill göra graviditetstest efter att ha missat p-piller. Det görs enkelt med ett urinprov. Sedan väntar hon några minuter på rummet. Det var negativt, vilket var en lättnad för henne.
11.23
En kvinna kommer med frågor om herpes och för att testa sig för könssjukdomar. Hon har en ny partner som har herpes och har frågor om smittsamhet. Ebba Tato berättar att det är ett mycket vanligt, ofarligt virus och att det finns medicin man kan ta. Kvinnan testar sig för klamydia, gonorré, syfilis och hiv.
– Det har hänt några gånger att jag fått ge positivt hiv-besked. Det känns mycket lättare idag när det finns så bra mediciner att det går att leva ett fullvärdigt liv. Det gäller att normalisera, att berätta att det är en kronisk sjukdom som går att leva med.
12.15
Dags för lunch. Ebba Tato värmer sin hemlagade vegetariska pastarätt i mikron och slår sig ner bredvid kollegorna. De pratar om tv-serier och om corona.
13.01
Eftermiddagens första patient har haft svårt att få in en tampong i slidan och nu är hon rädd att hon fått vaginism. Ebba Tato berättar hur viktigt det är att lyssna in den egna kroppen. Det blir ett samtal om onani, om penetrationsnormen och om sexleksaker.
14.00
En kille kommer och testar sig för könssjukdomar efter att ha haft oskyddat sex. Han säger att han brukar använda kondom, men råkat slarva. Ebba Tato frågar nyfiket och lyhört kring kondomanvändning. Patienten får lämna svalgprov och urinprov för klamydia och gonorré samt ett blodprov som testar för hiv. Om tio dagar kommer provsvaren.
14.24
En patient söker för att hon har ont vid omslutande sex. Ebba Tato frågar hur länge problemet har funnits och hur smärtan känns. Hon hinner inte göra en gynekologisk undersökning nu utan ställer henne i kö till vidare utredning. Vulvodyni (smärta vid sex) är ett komplext problem och RFSU-kliniken har därför ett team med läkare, barnmorskor och terapeuter som arbetar med just detta.
16.50
Ebba Tatos arbetsdag är över. Hon tar tunnelbanan hem. På vägen lyssnar hon på en ljudbok för att varva ner. Har hon tur har någon av hennes barn börjat planerat middagen.
Text: Ulrika Hammar