De flyttar fokus från kuken
Varken Nana Darkoa Sekyiamah eller Malaka Grant fick någon sexualundervisning under uppväxten. Nu driver de medieföretaget MASI Media vars huvudsakliga syfte är att stärka afrikanska kvinnor i sin sexualitet. Med hjälp av en blogg, livesända panelsamtal, sociala medier och inom kort en podd, sprider de sitt budskap. RFSU är med och stöttar projektet.
Allt har sitt ursprung i att Nana och Malaka inte fick någon sexualupplysning när de växte upp. Nana gick på en katolsk internatskola och när kompisarna fick sin mens bad hon till gud om att också få sin. Inte för att hon ville vara som alla andra utan för att hon var rädd att hon var gravid, trots att hon aldrig haft sex. Malaka hade turen att kunna prata med sin farmor om allt det där som hon inte fick lära sig i skolan.
– Hon var en mycket speciell kvinna. Vi resonerade kring sex och relationer tillsammans på ett sätt jag inte kunde göra med mina föräldrar eller kompisar.
Ett första lustfyllt samtal
Den första gången Nana pratade med andra om sex var när hon firade sin 30-årsdag med att åka på utflykt med sina närmaste tjejkompisar. Efteråt hörde hon genast av sig till Malaka och sa “Vi måste starta en blogg om sex!”
– Under den helgen hade jag för första gången i mitt liv ett öppet och lustfyllt samtal om sex med andra kvinnor. Och när jag väl haft det tyckte jag att det inte var klokt att det dröjt så länge!
“Vi ville skapa ett utrymme där afrikanska kvinnor från hela världen öppet och ärligt kan dela sina sexuella erfarenheter, tankar och funderingar och få ett icke-dömande bemötande.”
Samtidigt hade Malaka gått i liknande tankar, hon ville ge ut en bok om sex för kvinnor. En blogg visste hon inte ens vad det var, men lät sig snabbt övertygas. Så 2009 lanserades bloggen “Adventures from the bedroom of African Women” och responsen var enorm.
– Vi skapade ett community. Läsarna kommenterade och engagerade sig och bidrog med blogginlägg. Det var fantastiskt att ha en sådan direktkontakt med vår målgrupp! Tack vare att det gick att skapa anonyma användarnamn var det väldigt öppenhjärtligt. När vi var som störst hade vi 35.000 besökare i månaden, säger Malaka.
För mycket fokus på kuken
Men bloggars högtid är nu över, även de som handlar om sex. Antalet månatliga besökare har sjunkit till 10.000. Istället når Adventures ut i andra kanaler såsom instagram, youtube och facebook. Dessutom anordnar de events där alla deras följare kan träffas. Förra årets stora event hade titeln Decentralising the D.
– Ja, D står för dick förstås. Vi tycker att det är alldeles för mycket fokus på kuken. Därför ville vi undersöka vad som händer när man istället utgår från kvinnor och deras njutning. Vi vill utmana människor att släppa normer kring sex. När de till exempel inser att sexuell läggning ligger på ett spektrum går det inte längre att vara homofobisk.
Årets festival, som har temat The Odyssey of Desire, hålls online. Det är förstås covid som satt käppar i hjulet för en stor fysisk träff.
– Men det har också varit bra. Covid har fått vår målgrupp att bli mer vana och benägna att delta i saker online vilket gör det lättare för oss att nå ut bredare. Dessutom har vi fått in fler medverkande från andra länder, även utanför Afrika, säger Nana.
RFSU stöttar aktivisterna
Och här kommer även RFSU in i bilden. Tack vare vårt stöd har det varit lättare att bygga upp online-eventen, både vad gäller innehåll och teknik. Bland annat har aktivister kunnat få viss ersättning för sina insatser och man har haft möjlighet att hyra in simultantolkar till livesändningarna så att panelsamtal kan hållas på flera språk.
– Med hjälp av RFSU:s stöd kan vi utöka och förbättra vår verksamhet. En arbetsgrupp har satts samman av människor från olika bakgrunder*. Det är en väldigt fin, kollektiv process, säger Malaka.
Läs mer om festivalen på Adventures facebooksida. Här kan du också se tidigare panelsamtal om bland annat polyamori , sex under covidpandemin och hur man får till en jämställd relation.
Text: Ulrika Hammar
*= #AdventuresLive2020 is organised by a working group of Pan-African feminist, queer, trans and gender non conforming activists including: Caroline Koussaiman, Evans Kafui Offori, Fatima Derby, Jay-René Koussaiman, Malaka Grant, Nana Akosua Hanson, Nana Darkoa Sekyiamah, Paula Akugizibwe and Selma Dramani.