RFSU hjälper folk - då som nu
RFSU:s nya familjerådgivning har just slagit upp portarna. Men visste ni att RFSU:s första Rådfrågningsbyrå öppnade redan hösten 1933?
Här hade Elise Ottesen-Jensen och två läkare mottagning någon timme var i veckan. Besökare som hade pengar betalade, andra fick komma gratis. 1936 flyttade man tillsammans med förbundet till nya, större lokaler på Kungsgatan 37. Det året hade byrån över 800 besökare och följande år nära 2000.
Vid sidan av RFSU:s byrå togs även kommunala initiativ, men de fick inte alls särskilt många besökare. Människor vände sig alltså hellre till RFSU:s rådgivningsbyrå än till de kommunala byråerna. Det berodde dels på att RFSU lyckats göra sig känd, men det kan också varit så att människor hade större förtroende för RFSU än man hade för statens och kommunens institutioner.
Barnmorskan Gertrud Krägh-Karlsson hade tack vare Ottar fått delar av sin utbildning vid Hirshfelds institut i Berlin. Hon hjälpte också Ottar att svara på de frågor som kom brevledes till rådfrågningsbyrån. 3000 brev svarades på under de första åren med frågor om preventivmedel, möjligheter till abort, impotens, frigiditet, infertilitet med mera. De flesta som skrev kom ur arbetarklassen och bodde på mindre orter i Sverige.
Såhär kunde ett brev se ut:
”Jag har varit förlovad i över ett år. Min fästmö är 25 och jag 26 år. Vi är friska båda två. Men det är något som inte är som det ska med min fästmö. Det ”går” inte för henne vid samlag. Ibland känner hon något litet, säger hon. Men så är det som om det skulle gå tillbaka på något vis. Kan hon bli bra från detta? Är det någon sjukdom som inte kan botas?”
Här är utdrag ur ett annat:
"Manslemmen styvnar så fort. Det är det värsta. Den är så känslig. Bara jag kysser eller klappar min fästmö så blir där styvnad och så kommer där ett par droppar. Ju längre tid hon är ifrån mig och vi låter bli samlag, ju starkare och bättre blir jag. Om jag reste från min fästmö och arbetade ute i skogarna en tid - ett år eller två - och ej hade någon utlösning alls, tror inte fru (Elise Ottesen) Jensen att det skulle bättra sig då?"
Källor: Ottar och kärleken av Gunilla Thorgren samt Sex i folkhemmet av Lena Lennerhed.