Praktiskt, men kostsamt med egen lokal
Några av RFSU:s lokalföreningar har en egen lokal att vara i, andra känner att de klarar sig utmärkt utan. Vad är det egentligen som avgör lokalfrågan? Och vilka är för- respektive nackdelarna med de olika lösningarna?
Isabelle Svensson, ledamot i RFSU Hallands styrelse, är glad över att föreningen äntligen fått en lokal att vara i. De har letat länge, men haft svårt att hitta något centralt att hyra till ett bra pris. Men så fick de tips om att miljöpartiet letade efter någon som kunde flytta in. Nu delar de bägge organisationerna på pentry och föreläsningsrum, men har även egna kontor med plats för grejer.
– En egen lokal underlättar vårt arbete. Vi är en aktiv lokalförening och nu slipper vi lägga resurser på att hyra ett ställe varje gång vi ska anordna medlemskvällar, utbildningar och föreläsningar. Dessutom kan vi samla våra papper och pärmar på ett ställe istället för att ha det hemma, berättar hon.
Event på stan trots egen lokal
Men den egna lokalen till trots fortsätter RFSU Halland sina events ute på stan och på fritidsgårdar. Det är ju här de träffar halmstadborna, sexualupplyser och informerar.
– Vi deltar i Pride och spelar Snabbis med ungdomar. Den 1 december ska vi gå och dela ut kondomer och berätta om World Aids Day utanför nattklubbarna i stan.
En förening som länge klarat sig bra utan lokal, men nu letar aktivt efter ett eget ställe, är RFSU Jämtland. Här är Linnéa Torstemo ordförande.
– För oss skulle det vara mer praktiskt att ha en egen lokal när det är dags för till exempel medlemskvällar. Det är lite jobb att hitta en lokal att hyra varje gång vi ska göra något, och alltid behöva kolla i förväg vad som finns på plats och vad som behöver fixas. Men styrelsemötena fungerar bra att ha hemma hos någon av oss och det blir såklart billigare utan.
Även RFSU Jämtland gör aktiviteter som inte kräver en egen fysisk plats till exempel deltar i festivaler och på Pride, samarbete med Region Jämtland om SRHR och anordnar sexquiz på studentpubar.
Är behovet stort finns bidrag att söka
Andreas Åsander är föreningsutvecklare på RFSU:s förbundskansli och den som rådgör med lokalföreningarna kring lokalfrågan. Han berättar att utgångspunkten bör vara att lokalföreningen finansierar lokalen själv. Men är behovet stort och kostnaden hög går det att söka hyresbidrag från centralt håll.
– Då tittar vi på om kostnaden motsvarar behovet för de aktiviteter som man har och om hyran står i relation till vad lokalen har att erbjuda. Att ha en fast lokal som drar en massa pengar och inte används är ju ganska värdelöst.
Andreas bästa tips är att börja kolla med ABF, Studiefrämjandet och Sensus på den lokala orten för att se om de har föreläsnings- eller mötesrum att hyra ut lite då och då. Då behöver man inte binda upp sig på ett hyreskontrakt med uppsägningstid.
– Ett annat, billigare alternativ är förstås att bara hyra ett förråd där man kan förvara kampanjmaterial, kondomer, roll-ups och annat. Då är det bra om flera personer har tillgång till förråden så att det går att ta ett gemensamt ansvar.