Med fokus på fontänorgasm
Jessica Påfs skrev sin doktorsavhandling om bristande tillgång till preventivmedel och abort i Rwanda. Men ett intressant bifynd under fältstudierna fick henne att byta fokus. I dag forskar hon om fontänorgasm.
Det kvinnorna i Rwanda pratade om under intervjuerna som Jessica Påfs gjorde som en del i sitt avhandlingsarbete, och som hon inte räknat med, var vikten av att få orgasm. Enligt normen i Rwanda ska kvinnan nämligen ”ge vattnet”, det vill säga få en fontänorgasm, innan mannen penetrerar henne. Sex innan äktenskapet är tabubelagt, men när det väl är dags för bröllop är en särskild matta en vanlig gåva. Den är till för att skydda madrassen från att bli våt.
– Praktiken sägs ha utvecklats för att kvinnor inte fick orgasm genom penetration. Ett sätt att minska orgasmglappet kan man säga, säger Jessica Påfs.
Kan få rykte att vara "torr som en sten"
Men det som vid första anblicken verkar vara något enbart positivt och lustfyllt har ändå en baksida, visade det sig när hon fortsatte att undersöka frågan.
– Även i Rwanda har kvinnan ett mindre spelrum och att få orgasm kan i stället bli ett krav. Fokus är inte bara på hennes njutning, utan också på att ge mannen bekräftelse på att han är en bra älskare. En kvinna som inte får fontänorgasm riskerar få rykte om sig att vara ”torr som en sten”.
Samtalen väckte Jessica Påfs intresse och när hon var klar med sin avhandling startade hon upp ett nytt forskningsprojekt tillsammans med forskarkollegorna Anna Wahlberg och Kerstin Sjögren Fugl-Meyer. Det handlar om genitala modifikationer och sexuell njutning och baseras på både djupintervjuer och svar från en onlineenkät. Jessica Påfs del av projektet fortsätter att undersöka fontänorgasmer.
– Det finns så mycket myter kring detta och bilden i media är att det här är något väldigt speciellt, något utöver det vanliga. Jag vill veta vad den verkliga upplevelsen är, från människor som varit med om det. I den här forskningen fokuserar jag på Sverige.
Engagerade sig i forskarnätverket
Jessica Påfs berättar att hon alltid pratat mycket med sina kompisar om sex, relationer, makt och normer. När hon pluggade i Helsingfors tog hon uppdrag som ”Sexsnackare”, Finlands motsvarighet till RFSU:s informatörer. Det ledde i sin tur att hon sökte sig till RFSU när hon flyttade till Sverige. Hon blev medlem och engagerade sig i RFSU:s forskarnätverk, som fortfarande är verksamt.
– Jag anordnade seminarier och bjöd in forskare inom sexologi och sexualpolitik. Det var ett jätteroligt sätt att engagera sig. Jag ville att medlemmarna skulle få ta till sig den senaste forskningen kring sex. Tillsammans lyssnade vi på föredrag om bland annat bdsm, vulvasmärtor och kondomanvändning bland unga.
I dag åker Jessica Påfs själv runt till RFSU:s lokalföreningar och föreläser om sin forskning. Hennes föredrag tar upp allt från fontänorgasmens historia till vad vätskan som sprutar ut egentligen består av. Så mycket mer tid har hon inte att lägga på det ideella engagemanget just nu.
– RFSU är en så fantastisk organisation helt utan motsvarighet. Som motverkar begränsande normer och lyfter kunskap kring sexualitet. Det är en självklarhet att fortsätta vara medlem, fast jag inte är lika aktiv längre.
"Jag vill reclaima njutningen"
Via instagramkontot Orgasmrevolutionen kan du följa Jessica Påfs och hennes kollegors forskning. Fakta, berättelser och forskningsfynd läggs upp löpande.
– Jag vill reclaima njutningen. Jag vill att lust och njutning ska få en central roll i den sexuella och reproduktiva hälsan.
Är du intresserad av att ta del av och diskutera forskning inom sexologi och sexualpolitik? Då är forskarnätverket något för dig! Gå in på rfsu.se/forskarnatverket för att se vad som är på gång.
Text: Ulrika Hammar
Fakta om fontänorgasm
I antikens Grekland ansågs kvinnors ejakulation lika nödvändig för befruktningen som den manliga. Den kvinnliga ejakulationen ansågs även viktig för att upprätthålla en god hälsa.
Sedan 2014 är fontänorgasmer förbjudet i brittisk porr. I japansk porr är det förbjudet att visa könsorgan, men tillåtet att visa sprut.
Forskarna är fortfarande inte överens om innehållet i fontänorgasmer. Vätskan verkar bestå av en blandning ämnen som produceras i urinblåsan under sexuell stimulering.