Maskuliniteter i fokus när RFSU anordnade medlemskonferens
En kortlek med sexfrågor riktad till män i fängelse och en film om samtycke för att få fler att respektera andras gränser. Under helgens medlemskonferens var temat Maskulinitet, sex och normer.
I helgen samlades ett 40-tal RFSU-medlemmar från Umeå i norr till Malmö i söder för medlemskonferens. Temat var Maskulinitet, sex och normer.
– Maskulinitetsnormer är ett prioriterat område för RFSU och något som vi jobbat med i många, många år. Nu tyckte vi att det var dags att göra en fördjupning på det här ämnet för våra medlemmar så att de ska förstå hur och varför vi jobbar med det, säger Lena Levin, föreningsutvecklare på RFSU.
Att prata maskuliniteter indirekt
Helgens första punkt var en föreläsning där allt det arbete som RFSU gör inom området maskuliniteter presenterades. Från kriminalvårdsprojektet där RFSU pratar med män på häkten och anstalter, till arbetet för att motverka sexuella övergrepp på festivaler. Pelle Ullholm är sexualupplysare på RFSU, och han betonar hur man kan prata om maskulinitet indirekt, utan att säga att det är just det man gör.
– Ett sätt är till exempel att prata om likheter. Om man till exempel berättar att de tar lika lång tid för den med kuk och den med fitta att få orgasm vid onani så kan det vara ett sätt att göra upp med normer och föreställningar kring sex och sexualitet. Att visa upp en modell av en klitoris kan också vara ett sätt att jobba med genusförändrande arbete, säger han.
Pelle lyfter också fram att RFSU:s arbete med killar och män är något man gör både för deras och för andras skull.
– Vi vill prata med killar för att svara på deras egna frågor och funderingar, men också för att få dem att bli del av en större förändring av till exempel destruktiva normer. Det här är ju normer som drabbar både dem själva men kanske framförallt andra, säger han.
Machonormer starka på häkten och anstalter
Under söndagen fortsatte helgen med en föreläsning om RFSU:s arbete på häkten och anstalter runt om i Sverige. Bland män som är intagna är machonormerna ofta starka och misstron mot övriga samhället stor. Då är det extra viktigt att inte gå in med ingången att man ska uppfostra eller föreläsa.
– Istället diskuterar vi saker som inte handlar så uttalat om maskulinitet. Till exempel pratar vi om hur man gör för att visa att man är intresserad av någon. Hur man gör för att vara schysst mot sin partner eller hur man kan göra för att stötta någon som mår dåligt. Att prata om såna här saker är också en del i att förändra normer kring maskulinitet. Men vi går inte in och säger att ”Nu ska ni bli fina, mjuka killar”. Förhoppningsvis blir de det ändå, säger Jonas Lemon, projektledare för RFSU:s kriminalvårdsprojekt.
Konferensen fick honom att bli medlem
En av dem som kommit till helgens konferens är Joshua Bravo Nicolic. Han har bara varit medlem i RFSU i en vecka och för honom var det just konferensen som fick honom att ta steget och bli medlem.
– Jag upplever inte att det finns så många ställen där man kan få kunskap om maskulinitet, och samtidigt är det något som varit ett problem för mig i mitt liv. Jag tyckte särskilt mycket om föreläsningen om det RFSU gör på häkten och anstalter. Jag gillade verkligen hur han beskrev att man möter människor där de är, utan att uppfostra. Hur man presenterar alternativ istället för att döma, säger han.
Fler röster från medlemskonferensen
Abbe Najm, RFSU Jönköping
– Jag har varit medlem i RFSU i två månader. Jag hade blivit tipsad om RFSU och det ledde till att jag blev volontär på Eksjö stadsfestival och jobbade med ”Dare to care” . Jag kom hit för att få nya erfarenheter, träffa nya människor och för att jag vill vara med och förändra bilden av vad maskulinitet är.
Nicole Voigt, RFSU Malmö
– Jag blev medlem i januari men jag har följt RFSU:s arbete länge. Jag vill bli forskare i sexologi och driver ett instagramkonto där jag tar upp sexuella frågor. Jag är här för att lära mig mer och sedan sprida den kunskapen. Efter den här helgen har jag fått en lite bredare syn på maskulinitet. Innan har det ordet varit ganska laddat och jag har tidigare kopplat det mycket till aggressivitet. Nu ser jag bredare på det och har också fått mer insikt i hur man kan förstärka det som är bra och hur man kan agera mot destruktiva normer redan innan det blir problem.
Markus Borg, RFSU Göteborg
– Jag blev medlem i RFSU för en vecka sedan men jag är aktiv i RFSL sedan innan. Jag jobbar också som volontär på Suicide zero och psykiskt ohälsa är verkligen ett område där man ser hur machonormer påverkar. Det är tydligt att samhällets normer säger att killar inte ska prata om hur de mår. Framöver skulle jag gärna vilja bli informatör och utbilda unga, framförallt unga med funktionsvariationer. Jag har själv Asperger så jag vet hur det är.
Text och foto: Ebba Rosencrantz