RFSU firar viktigt beslut under Pride
Nyligen stod det klart att WHO inte längre ser BDSM och fetischism som diagnoser för psykisk sjukdom. RFSU gläds åt beskedet och firar detta under Europride! Med oss har vi den norska aktivisten Svein Skeid som länge kämpat för avskaffandet av sjukdomsstämpeln.
Hej Svein! Vad är det som har hänt i WHO?
– Vi kan jämföra det med hur WHO år 1990 tog bort homosexualitet från sin lista över psykiska sjukdomar. Nu sker samma sak med sadomasochism och fetischism - vi är helt enkelt friskförklarade!
– Det här är en viktig del av en frigörelseprocess. Se på all den utveckling av rättigheter för HBTQ-personer som kommit i spåren av beslutet 1990. WHO:s ord väger tungt.
Vilka konsekvenser fick sjukdomsförklaringen i praktiken?
– När vi startade arbetet för våra rättigheter i Norge i slutet av 1980-talet blandade psykiatriker fortfarande ihop frivilligt och ofrivilligt. De kunde säga att vi propagerade för ett sexliv som innebär våld, och att vi saknade empati. En del av bakgrunden till det var den här sortens diagnoser, som funnits i WHO:s dokument sedan 1940-talet.
– Ett av de starkaste exempel jag hört om vad det nya beslutet kan betyda kom från en kvinna i Belgien som just nu är i en rättsprocess där hon riskerar att förlora vårdnaden om sitt barn med hänvisning till sin sexualitet, som får nytt hopp av det här beslutet. Det har varit ett utbrett problem - vi har haft den sortens fall i Norge också!
Hur ser det ut i Sverige och Norge?
– I Sverige friskförklarades vi av Socialstyrelsen 2009, efter ett arbete där aktivister i RFSU spelade stor roll, och i Norge året därpå. Det hjälpte oss i sin tur att få en bra process i WHO, där de lyssnade på det vi hade att säga.
– Vi hoppas att WHO:s beslut kan ge en skjuts vidare i arbetet här också, för det finns fortfarande inte samma skydd mot diskriminering av människor som tycker om BDSM-sex som det finns för att till exempel tycka om människor av samma kön.