Rasifierade medlemmar välkomnas till ny grupp
Det var under informatörsutbildningen hos RFSU Stockholm som Sara, Nadia och Sumbu först träffades och lärde känna varandra. Som de enda icke-vita personerna i gruppen tyckte de att det blev lite märkligt när frågan om rasism och sex skulle tas upp.
– Det var vita personer som berättade om sina känslor relaterat till saker de inte själva hade upplevt. Det var som att vi inte kunde ha ett antirasistiskt samtal på riktigt utan att vita personer blev upprörda över att det blev dålig stämning. Det hela slutade faktiskt i en “vi- och dom”-stämning, berättar Sara.
Tillsammans bestämde de sig för att skapa en separatistisk grupp där det skulle gå att prata öppet med varandra. Ett första steg var att ta itu med sin upplevelse av att RFSU är en väldigt vit organisation.
– RFSU pratar om mångfald, men praktiserar den inte. Och man undviker frågan om ras eftersom det är hysch-hysch om det i Sverige.
Gruppens synpunkter har fått gehör inom organisationen. Det antirasistiska blocket i informatörsutbildningen har gjorts om och gruppen har fått utgöra en referens till Nyfikenprojektet (sexualupplysning för unga, nyanlända). Kanske kommer de också att hålla en antirasistisk utbildning för RFSU Stockholms styrelse i höst för att stärka den intersektionella agendan. En öppen temadag för att locka nya medlemmar mer med blandade bakgrunder, till RFSU Stockholm är en annan idé.
– Jag känner mig vänskapligt kritisk till allt! Förändringar är på gång, men mer behöver göras. Det gör att det känns spännande och intressant att fortsätta, säger Sara.
Nu träffas gruppen med jämna mellanrum för att ta upp sex och relationer utifrån att det finns en rasistisk struktur. Det kan handla om exotisism, internaliserad rasism eller om hur man kan njuta i en vithetsnorm när man inte själv är vit.
– Det kan vara svårt att utveckla sin sexualitet när man är styrd av en nidbild. Ras spelar jättestor roll i hur man praktiserar och lever ut sin sexualitet och sin möjlighet att njuta.
Idag är runt 60 personer med i facebookgruppen och cirka 15 personer deltar aktivt i träffarna. Tillsammans har de lyssnat på föreläsningar om rasismens historia, sett en pjäs om hederskultur och haft besök av en person ur FUCK-förbundet som pratade om upplevelsen av att vara sexarbetare och icke-vit i Sverige. Vid nästa träff ska de prata om #metoo och i maj är det dags att ses igen, men då blir det bara häng och umgänge.
Gruppens namn har ändrats några gånger, men på facebook heter den nu Bipoc;x womxn.
– Vi funderar fortfarande över namnet. Gruppen har mest drivits av vilja och lust, kanske behöver vi jobba lite på våra organisatoriska skills, säger Sara.
Är du icke-vit RFSU-medlem och vill komma i kontakt med gruppen? Det går att mejla x.stockholm@rfsu.se eller ansöka om att gå med i facebookgruppen.
– Vi välkomnar varmt alla icke-vita som har ett intresse av sex, lust och antirasism. Du behöver inte vara medlem i just RFSU Stockholm, men våra fysiska träffar anordnas här, berättar Sumbu.