Det händer grejer hos RFSU Umeå
Sedan mars i år har RFSU Umeå två anställda på sammanlagt en heltidstjänst. Det är Isis Wikén och Tove From som jobbar på 20 respektive 80 procent med att se till att informatörs-verksamheten blir mer långsiktig och stärka upp med Lättare svenska-kompetens. Tjänsterna finansieras med pengar från Allmänna Arvsfonden via RFSU:s Nyfikenprojekt.
– Nu har vi haft en fortbildning för våra informatörer så att de även kan hålla i Lättare svenska-pass. Nästa steg är att utöka samarbetena i kommunen och länet. Jag vill se till att Lättare svenska-verksamheten kan fortsätta drivas inom RFSU Umeå även när Nyfikenprojektet är avslutat, säger Tove.
Hon är uppvuxen i Umeå, men har bott på andra ställen en längre tid. Tack vare anställningen är hon alltså tillbaka i sin barndomsstad.
– Det är ett så underbart roligt och givande uppdrag. Jag är både med och bidrar till arbetet med metodutveckling inom projektet, och är ute och håller pass själv. Idag var jag i en språkintroduktionsklass. Det var första gången av tre som vi besökte just den här klassen och jag ser verkligen fram emot fortsättningen.
Tove hoppas att satsningen på Lättare svenska ska spilla över på övrig verksamhet som RFSU Umeå anordnar. Genom att vara ute och ha kontakt med olika aktörer i förhoppning att inleda samarbeten, sprider hon också ordet om vad RFSU Umeå gör.
– RFSU:s kongress ska hållas i Umeå nästa år och styrelsen är jätteglada för det. Dom har redan många roliga idéer på gång. Nu i maj ordnar medlemmarna Barnvagnsmarschen. Många känner sig manade att fortsätta med denna efter det motstånd av nazister som vi mötte förra året, berättar Tove.
Men det är inte bara RFSU Umeå som kan glädjas åt att Tove och Isis är på plats. De delar med sig av sin kompetens även till lokalföreningarna Luleå och Västernorrland som ännu inte har egna Lättare svenska-informatörer. Anställningarna varar året ut. Därefter ska det beslutas hur pengarna för Nyfikenprojektets tredje och sista år fördelas inom organisationen.