Kondomens historia
Förr i tiden använde man fodral av djurhudar och tarmar som kondomer. Kondomer har använts sedan urminnes tider och har en lång historia som du kan läsa om här.
I Egypten, 1300-talet f. Kr., användes fodral av djurhudar och tarmar och på 1500-talet användes kondomer av linne, blindtarmar från svin och fiskblåsor. Kondomer tillverkades för hand och var dyra.
Men på mitten av 1800-talet uppfann Charles Goodyear vulkaniseringsprocessen och det blev möjligt att tillverka kondomer av gummi, vilket även innebar billigare kondomer.
“Kondomer ansågs bidra till ökad prostitution och var ett hot mot familjen och samhället.”
I början av 1900-talet fick kondomanvändandet en skjuts men samtidigt växte motståndet. Kondomer ansågs bidra till ökad prostitution och beskrevs som ett hot mot familjen och samhället.
En motsägelsefull lag ledde till att preventivmedel (däribland kondomer) var tillåtna men det var förbjudet att upplysa om dem. Men redan runt 1910-talet var till exempel herrfrisörer en vanlig försäljare av kondomer.
1933 bildades RFSU av journalisten Elise Ottesen-Jensen och en grupp radikala läkare. En av de centrala frågorna var förbudet att upplysa om preventivmedel. Preventivmedelslagen upphävdes 1938 och det blev allt vanligare att affärer såsom bensinmackar, frisörer, tobaksaffärer och färgaffärer sålde preventivmedel.
Under senare delen av 1900-talet infördes specifika krav för hygien och förvaring av varorna. Detta begränsade vilka affärslokaler som kunde sälja preventivmedel och 1947 blev apotek skyldiga att vara återförsäljare av preventivmedel, då främst kondomer.
Under 1970-talet blev det ännu vanligare att sälja, använda och upplysa om kondomer. Idag finns det kondomer i alla färger och former och smaker och de säljs på mataffären, bensinmackar och på internet och delas ut gratis på ungdomsmottagningar och av RFSU-informatörer.
Var kommer ordet kondom ifrån?
Var ordet "kondom" kommer från vet man inte. I England kallades kondomer förr för "French letters" medan de i Frankrike gick under benämningen "capote anglaise" (vilket översatt betyder ungefär "engelsk överrock"). Det finns inga belägg för att kondomer ska ha med den franska staden Condom att göra, inte heller att det fanns en uppfinnare som hette "Mr Condom".
Källor: Kondomboken, RFSU 2003, Kärleksfulla råd. Med tack till Anna Inez Bergman.