Till sidans huvudinnehåll

Mammaroll och snippkontroll

Boken "Mammaroll och snippkontroll" är skriven av bloggaren Mia Fernando och illustratören Louise Winblad. Nedan följer ett kortare utdrag av boken, som riktar sig till alla nyförlösta. Hur mår slidan veckorna, månaderna respektive året efter förlossningen? Och hur funkar det med sex egentligen?

Vill du läsa boken i sin helhet? Den går att köpa här

Snippan under första veckorna

Under en vaginal förlossning öppnas livmoderhalsen, förlossningskanalen och vulva för att möjliggöra att barnet ska kunna passera. Alla vävnadsstrukturer sträcks ut. Bäckenbottens muskler sträcks ut flera hundra procent. Direkt efter förlossningen kommer blygdläpparna att vara utsträckta och bäckenbotten tillsammans med vaginalväggarna är som en svajig hängmatta. I det här skedet kan man prata om "babiankänsla". Allting känns annorlunda, svullet och ömt och stort. Det kan också kännas som om hela ditt innanmäte ska trilla ut i toastolen när du går på toaletten. Vet du? Det är vanligt och det du känner är en normal reaktion från hela bäckenområdet efter tumultet som den nyss gått igenom.

Följande beskrivningar av skador är de som graderas 1 – 4 och som går från vaginalöppningen bakåt. Det finns naturligtvis skador som går åt andra håll i snippan och som upplevs minst lika traumatiska.

Grad 1

De allra flesta spricker något under en förlossning och de allra flesta sys med ett mindre antal stygn direkt efter förlossningen. Första gradens bristningar är små och behöver inte sys med mer än enstaka stygn. Det är hud och slemhinna som är drabbade. Vaginalöppningen är utsträckt och allt känns svajigt, men musklerna är intakta. Kroppen kommer av sig själv och med tiden återhämta sig, men vissa saker kommer aldrig bli helt som förr. Stödjevävnadsstrukturerna i slidans väggar tar minst sex månader på sig för att återhämta sig, och musklerna omkring 12 månader. Det betyder alltså att man inte ska tänka "var det så här det blev?" förrän efter ett helt år.

Grad 2

Andra gradens bristningar sträcker sig utanför vaginalöppningen och ut i mellangården, perineum. Dessa skador drabbar musklerna i mellangården, men också hud och slemhinna. Dessa skador måste lagas, annars kommer stödet i bäckenbotten vara nedsatt. Det kan dock vara svårt att se kanterna i sårområdet och utseendet på vagina kommer hos en del bli öppnare och längre. Detta gör att mellangården kan bli kortare hos en kvinna som fött barn. Om mellangården är försvinnande liten efter en förlossning kan det hända att kvinnan behöver omopereras efter en tid, eftersom detta indikerar att det som ska bygga upp mellangården faktiskt inte längre finns på plats. Det här är inget galopperande farligt och eftersom det är normalt att allt känns annorlunda kan du just nu sitta ner i båten ett tag till. Om du får besvär på sikt ska du söka hjälp, vi återkommer till det.

Grad 3 och 4 – Sfinkterskador

Ändtarmen omges av två ringmuskler, en inre och en yttre ringmuskel. Ringmuskeln kallas sfinkter, därav skadans namn. En tredje gradens bristning måste lagas av läkare. Den omfattar skada på hela mellangården och bristningen går ända fram till, och helt eller delvis igenom, den yttre av ändtarmens ringmuskler. Om detta inte lagas kommer kvinnan inte viljemässigt kunna hålla emot när kroppen vill tömma tarmen vid en olämplig tidpunkt. Det kan dock vara mycket svårt att skilja på en andra gradens och en tredje gradens bristning med blotta ögat.

Vid en fjärde gradens bristning går skadan ända in till tarmens slemhinna. Det innebär att i bristningsögonblicket är det helt öppet mellan vagina och tarmen. Vid en operation lagas både inre och yttre ringmuskeln. Det är också viktigt att i operationen få med alla lager vävnad i mellangården.

Sfinkterskador uppkommer oftare vid förlossningar där en sugklocka används. Sugklockan används ofta för att det blir bråttom på grund av hur barnet mår, men ökar risken för skador hos mamman.

Kom ihåg!

Hur förlossningen än gick så gjorde du ditt bästa. Det går inte att förbereda sig på exakta förlopp. Du är en hjälte, oavsett hur det blev. Du kanske skrek som en tok. Du kanske var tyst som en mus. Du kanske sprack från Ystad till Haparanda. Förlossningen kanske fick övergå till akutsnitt. Du kanske bajsade ner dig inför folk. Helt och hållet oavsett vad som hände – du gjorde ett fantastiskt jobb. Från oss får du stående ovationer. Skäms inte över någon del av din förlossning, eller hur det blev efteråt. Ju mer vi skäms, desto tystare blir vi. Vi är många, och tillsammans är vi inte ensamma.

Snippan under första halvåret

Vaginans väggar håller nu på att återställas och den grundläggande muskelspänningen i bäckenbotten och mage håller på att återhämta sig. Musklerna i bäckenbotten och bål har dock varit igenom en hel del, och för att bli lika starka som tidigare kan du behöva en del rehabträning. Den akuta fasen har nu gått över. Du bör börja känna att du får kontakt med bäckenbottenmusklerna och helst också att eventuellt urinläckage börjar avta. Om det inte gör det kan du ringa din barnmorska och be om ett besök för en extra kontroll.

Om du inte ammar kan mensen redan vara tillbaka. Mer än hälften av alla nyförlösta som har sex har fortfarande samlagssmärta under den här perioden. Det är helt normalt att sex inte ens finns med i världsbilden.

Eftervärkarna i livmodern ska ha försvunnit helt. Livmodern krymper under den här perioden från en vattenmelons storlek till storleken av en apelsin. När den är tillbaka i sin ursprungliga storlek är den stor som ett hönsägg.

Nu kan det vara dags att spana in läget i snippan. Var medveten om att snippans ändrade utseende efter en förlossning inte behöver betyda någon förändring i funktion, vare sig det kommer till sex eller kontinens. Men om du har besvär och utseendet ändrat sig väldigt kan detta vara en orsak till att gå på en extra gynekologisk kontroll. 

“Det tog mig så lång tid att våga titta på hur jag såg ut där nere efter förlossningen. Till slut samlade jag mod och satte mig med en spegel under mig. Då insåg jag att jag inte visste om den såg annorlunda ut, eftersom jag aldrig tittat på den särskilt noga innan.”
Matilda

När kommer allt kännas som vanligt igen?

För en del går besvären över av sig själva inom de tre första månaderna, ungefär så länge som den akuta kroppsegna återhämtningen håller på. Om du har mycket stora besvär av att underlivet inte känns som vanligt, om du läcker kiss eller har anal inkontinens och besvären inte går över spontant under det första halvåret behövs kanske något mer än bara kroppsegen återhämtning. Då behöver du nog mer riktade insatser.

Bäckenbottenträning kommer stärka upp musklerna så att du kan knipa emot och stänga till urinrörsmynningen tillräckligt hårt, för att förhindra läckage. Muskeltillväxten kommer successivt, men du behöver träna dagligen i minst tre månader för att kunna utvärdera resultatet. Precis som för alla andra muskler i kroppen är träning en färskvara. För att bibehålla din bäckenbottenstyrka måste du upprätthålla den med träning 2 – 3 gånger i veckan. Annars kan besvären komma tillbaka.

Bäckenbottenträning

Det tredje steget i bäckenbottenträningen är att hitta knipet i stående och sittande läge. Där blir det svårare att känna knipet, det blir ofta en mindre upplyftande rörelse. Kämpa på ändå, men testa kanske och känn efter med fingret så att knipet hänger med även i stående. Du kan köra både "hitta knip", styrkeknip och uthållighetsknip i stående. Senare kan du jobba med knipet samtidigt som du utför andra övningar, som knäböj eller tåhävningar etc.

Det finns också ett annat knep som du kan behöva träna in, som vi kallar funktionell knipträning. Genom att aktivt knipa inför varje gång du ska hosta, nysa eller skratta kan du ersätta det reflexmässiga knip som kroppen kan ha tappat bort efter graviditet och förlossning.

Vi vet att många kvinnor faktiskt kniper fel, så om du inte redan gjort det kan det vara vettigt att boka tid hos en barnmorska, fysioterapeut eller uroterapeut som gör vaginala bedömningar. På så sätt kan du få en undersökning och se hur starka dina muskler är, och få en förvissning om att du gjort rätt.

Levatorskador

En del drabbas av skador på en muskel som kallas levator ani när de föder barn vaginalt. Dessa skador syns inte för blotta ögat, vare sig vid förlossningen eller vid en vanlig gynekologisk undersökning. Levatormuskulaturen, som är bäckenbottens innersta lager, är hästskoformad och sitter fäst i bäckenbenet framtill och i svanskotan baktill. En skada på levator ani kan ske då barnet passerar genom vaginan. Skadan handlar om att "slitsen i hästskon" blir vidare, och att den ena eller båda muskelsidorna lossnar från sitt fäste framme vid pubisbenet. Det finns skador av olika grad på de båda sidorna, eller enbart en skada på ena sidan. Kvinnor med levatorskador har en ökad risk för att få framfall. Bäckenbottenträning har visat sig ha god effekt för att lindra besvären, framförallt om det finns en helt oskadad sida, eller oskadda delar på båda sidor. Eftersom dessa skador vid första anblick varken syns eller märks kan det vara detta som utgör skillnaden vid två på pappret identiska förlossningar. Det här kan vara en förklaring till att snippan känns väldigt annorlunda utan att någon kan se något fel. Om du misstänker detta kan du börja med att besöka en barnmorska, gynekolog, uroterapeut eller gynekologiskt nischad fysioterapeut. Om inte enbart knipträning räcker för att få bort dina besvär kan du be om en remiss vidare för en utredning med ultraljud, där dessa skador kan ses.

Gör en snippundersökning på dig själv

Du behöver god belysning, en spegel samt några kuddar som ryggstöd.

Så gör du:
-Gör undersökningen då du inte har mens/avslag.
-Ta av dig kläderna på underkroppen.
-Tvätta händerna.
-Sittande på golvet eller i sängen med kuddar som stöd för ryggen.
-Böj på knäna, placera fötterna nära rumpan. Luta dig lite bakåt och sära på knäna så att du kan se ordentligt. Försök att slappna av i magen och bäckenbotten.
-Håll spegeln och titta först på hela området. Sära på blygdläpparna med en hand och håll spegeln med den andra.
-Kolla på de yttre och inre blygdläpparna. Kolla storlek, form, längd.
-Kolla på den lilla ”huvan” som täcker klitoris.
-Öppna blygdläpparna och kolla på urinröret.
-Öppna vaginalöppningen och peta försiktigt. Väggarna ska vara veckiga och mjuka.
-Håll ett eller två fingrar inne i vagina och spänn bäckenbottenmusklerna. Draget från musklerna ska vara uppåt/inåt, inte utåt som när du krystar. Ta ett djupt andetag och slappna av. Känn efter hur vaginas väggar känns – om de känns mjuka, spända och lika på båda sidor.
-Håll kvar fingret och spänn bäckenbottenmusklerna igen och se hur länge du orkar hålla
kvar spänningen kring det. Försök att andas samtidigt.
-Notera längden på mellangården.
-Kolla på analöppningen och lägg märke till att den kan spännas om du vill, som för att hålla in en fis.

Snippan under första året

Svag bäckenbotten och bäckenbottendysfunktion

Allting med snippan ordnar inte upp sig automatiskt med tiden efter en graviditet. Bäckenbottenbesvär kan uppstå när muskler är utsträckta, försvagade, trasiga efter en förlossning eller på grund av att de blivit överspända. Alla symtom här intill behöver inte betyda att något är skadat. Om bäckenbottens muskler är för svaga och inte kan hålla emot studsar och tryck med tillräckligt stor kraft kan det hända att bäckenbotten misslyckas med att hålla urinröret stängt i alla lägen. Urin kan läcka ut när trycket ökar i buken (som när vi hostar och nyser) eftersom bäckenbottens styrka inte räcker till för att stå emot tryckökningen.

Även om bäckenbottenproblem är vanliga, är det inte normalt. Om du nyser och läcker urin behöver du inte bara rycka på axlarna lite skamfullt och tänka att tyvärr har kroppen blivit så här nu ... Bäckenbottenproblem kan och ska behandlas. Om inte 3 – 6 månaders intensiv bäckenbottenträning ger fullgott resultat ska du träffa en gynekolog som kan göra en bedömning om alla muskler verkligen sitter där de ska. Mycket av kvinnors livskvalitet hör ihop med att vara trygg och avslappnad i förhållande till sin kontinens och bäckenbotten – något annat ska du inte behöva acceptera.