Att bli gravid – så går det till
När ägg och spermier möts kan det bli en graviditet inuti livmodern. Du kan bli gravid genom vaginalt samlag, genom insemination eller genom provrörsbefruktning, IVF.
Innehåll på sidan
När ägg och spermier möts kan man bli med barn. Under puberteten börjar din kropp producera könsceller: ägg eller spermier. Det kallas för att bli könsmogen. Om ett ägg och en spermie möts kan de smälta ihop och leda till en graviditet inuti livmodern. Det betyder att du blir med barn. Äggen finns inuti äggstockarna, i magen. Spermierna kommer från penisen vid utlösning.
Vaginalt samlag eller insemination
Det vanligaste sättet att bli gravid är genom vaginalt samlag. Då kommer spermier in i slidan. Det kan komma spermier från penisen även innan utlösningen. Om du har sperma på fingrarna och rör vid slidan, kan du också bli gravid. Ett annat sätt att bli gravid är genom insemination. Då förs spermier in i slidan med hjälp av en plastspruta. Så kan två kvinnor som vill ha barn tillsammans göra (eller en person som vill bli gravid själv).
Graviditet kräver ägglossning
Det går bara att bli gravid i samband med ägglossning. Ägglossningen inträffar ungefär två veckor innan nästa mens – men det kan vara svårt att veta exakt när den är. Den kan vara oregelbunden, alltså hända vid olika tillfällen olika månader. Dessutom kan spermier överleva i livmodern i 4–5 dagar. Spermier kan inte ”råka” komma in i slidan på till exempel ett badhus eller från en toalett. Du kan inte heller bli gravid av att svälja sperma.
Förhindra en graviditet med preventivmedel
Preventivmedel förhindrar att det blir en graviditet. Om du använder ett preventivmedel är sannolikheten att bli gravid vid samlag mycket liten. Om du vill ha samlag, men inte vill bli gravid, ska du alltid använda preventivmedel.
Ingen mens kan betyda att du är gravid
När du är gravid har du inte mens. Att mensen inte kommer när den brukar kan alltså betyda att du är gravid. För att veta säkert behöver du göra ett graviditetstest. Ett graviditetstest är en sticka av plast du kissar på. Stickan mäter hormonnivåer i kisset. Efter några minuter visar den om du är gravid eller inte.
Du kan göra ett graviditetstest gratis på en mödravårdscentral, barnmorskemottagning eller ungdomsmottagning. Du kan också köpa test på apoteket.
Det kan ta tid att bli gravid
Det vanligaste sättet att bli gravid är genom samlag, men det betyder inte att man blir gravid direkt.En del har samlag många gånger utan att bli gravida. Andra blir med barn på en gång.
Om det är svårt att bli gravid kan man få hjälp av sjukvården
En del försöker bli gravida under en längre tid, utan att bli det. Om det är svårt att bli gravid kan man söka hjälp från vården. De tar reda på vad svårigheterna består i. De tar också reda på vilka behandlingar man kan få. Ibland beror svårigheterna på att ens egna ägg eller spermier inte fungerar. Då kan man få donerade ägg eller spermier. De kommer från en donator. Det är en person som har gett bort dem för att hjälpa andra att bli gravida. Donatorn blir inte förälder till barnet. Däremot har barn som blivit till med hjälp av en donator rätt att få veta det.
Insemination och IVF
Insemination betyder att man för in spermier i slidan. Det kan göras på ett sjukhus/en klinik eller hemma.
Man kan få donerade spermier om de egna inte fungerar. Två kvinnor som vill ha barn ihop kan också få det. En person med livmoder som vill bli gravid själv kan också få det.
En annan metod att bli gravid kallas IVF, provrörsbefruktning. Vid IVF låter man ägg och spermier smälta samman i ett laboratorium. Äggen och spermierna kan vara ens egna. De kan också vara donerade. När ägget och spermien smält samman sätter man in det i livmodern på den som vill bli gravid.
Reglerna för provrörsbefruktning ser olika ut beroende på vilken region i Sverige du bor i. Det vanligaste är att det inte ges möjlighet för kvinnor som är 38–39 år och äldre. En del privata kliniker har inte samma krav på ålder. En privat provrörsbefruktning kan kosta mellan 15 000 och 30 000 kronor.
Missfall
Missfall betyder att graviditeten avbryts av sig själv. Fostret stöts ut ur kroppen innan det växt färdigt. Missfallet märks genom att man börjar blöda från slidan. En blödning under graviditeten kan också bero på något annat. Läs mer om blödning under graviditeten på 1177
Att få ett missfall tidigt i en graviditet är vanligt. De flesta missfall sker innan vecka 12. Att få missfall betyder för det mesta inte att det är något fel på kroppen. Läs mer om missfall på 1177
Det är vanligt att känna sig sorgsen efteråt. Sök stöd hos någon: din partner, en vän eller din barnmorska. Via mödravårdscentralen kan man träffa en kurator eller psykolog om man behöver det.