Bli informatör!
Tycker du om att prata om sex? Är du pedagogisk och duktig på att leda samtal? Brinner du för allas rätt till kunskap om kropp och känslor? Då ska du engagera dig som RFSU-informatör!
Se filmen om att vara RFSU-informatör
Hur funkar det att vara skolinformatör?
I några av RFSU:s lokalföreningar finns informatörsverksamheter och med jämna mellanrum håller de utbildningar för att få in nya informatörer. På den här sidan kan du se vilka lokalföreningar det gäller, samt om de har någon utbildning planerad just nu. Det kan ibland dröja ett tag mellan varje utbildningstillfälle, ett bra sätt att hålla koll är att följa din lokalförenings sida på Facebook, då får du information så fort en ny utbildning är på gång.
Kursinnehåll
Kursen innehåller bland annat ämnen som könsorganens anatomi, säkrare och osäkert sex, antirasistisk sexualundervisning, normkritik, ömsesidighet & samtycke, Pornografi, målgruppskunskap om unga och sexualitet samt praktisk kunskap i en mängd metoder för att inleda samtal om dessa ämnen. Kursledarna är erfarna informatörer och de varvar föreläsningar med workshops och diskussion.
Hur lång är utbildningen för skolinformatörer?
Utbildningen, som är gratis, är omkring 40 timmar lång och alla kurstillfällen är obligatoriska. Som RFSU-informatör blir du RFSUs ansikte utåt och ska kunna ge kunskapsbaserad, normkritisk undervisning till tonåringar - därför är det viktigt att inte missa något och att delta i hela utbildningsprocessen, som även inkluderar att ta praktikpass efter kursen.
Möjlighet till fortbildning för skolinformatörer
Som skolinformatör har du ofta möjlighet till fortbildningar inom RFSU för att möta olika målgrupper. Till exempel kan du fortbilda dig inom sexualundervisning för personer som inte har svenska som förstaspråk, sexualundervisning med särskilt fokus på ömsesidighet, eller på fritidsgårdar.
Lokalföreningar som har informatörsverksamhet
Följande lokalföreningar har aktiv informatörsverksamhet just nu: