Till sidans huvudinnehåll

Otrohet

Otrohet betyder att man bryter mot de regler som man satt upp i ett förhållande. Vad otrohet är kan variera från person till person, så det är viktigt att man kommunicerar om vart gränsen går för en själv. Och vad gör man om man har blivit utsatt för otrohet?

Vad är otrohet?

Det kan vara allt från att ens partner tänker på eller flirtar med en annan till en kyss, medan andra drar gränsen vid sex. Men också där kan det skilja sig åt vad man menar. Är en enda natt med någon annan jämförbart med att träffa någon regelbundet?

I en relation kan det oftast finnas ett "trohetsavtal" man förväntas hålla sig till utan att man faktiskt diskuterat avtalets innehåll. Var går gränsen för den andre och var går gränsen för dig själv? Otydlighet skapar förvirring. Generellt är det nog bra att man formar ett förhållande utifrån de önskningar som man själv har, och inte utifrån några allmänna förväntningar om hur något "borde vara". Otrohet kan vara helt oacceptabelt i ett förhållande, men i ett annat kan otrohet vara något man kan komma över. Vissa kommer fram till att traditionell trohet som idé inte är viktigt utan att det är ok att ha flera relationer samtidigt.

Olika personer har olika inställning till otrohet, och det är bra att innan känna till sin partners åsikter. Diskutera otrohet. Hur ska vi ha det? En överenskommelse kan inte bara vara på den enes villkor. I grunden är det enkelt, det man har bestämt att man inte tycker är okej är otrohet.

Om man inte har pratat om otrohet finns det ändå en bra tumregel: Om du känner att du inte kan berätta om det du är på väg att göra eller har gjort kommer det förmodligen uppfattas som otrohet av din partner och kanske också av dig själv.

I praktiken kan det förstås vara mer komplicerat eftersom otrohet inte behöver handla om sexualitet. Det kan finnas andra skäl att ha sex med en annan person. Otrohet kan vara en reaktion på att något inte är bra i relationen, en längtan efter något nytt eller bekräftelse. Otrohet kan också vara ett sätt att ta sig ur ett förhållande. Den som inte vill ta ansvar för sina val, sårar den andra så att denne gör slut. Eller så kan man vara otrogen för att bevisa för sig själv att "det här funkar ju inte längre". Det kan också handla om makt. Den som är otrogen vill, och tycker sig även ha rätt till att, styra relationen. Men det som är okej för den ena ska också vara okej för den andra.

Berätta eller inte berätta om otrohet?

Det bästa är att prata om otrohet även innan det eventuellt sker. Berätta för din partner om du vill veta att hon/han har varit otrogen. En del vill veta om partnern har inlett ett annat förhållande och inte om det bara har varit tillfälligt.

Tänk också igenom varför du vill berätta att du varit med någon annan. Vill du berätta bara för att lätta ditt eget dåliga samvete eller för att vara juste mot din partner? Kommer beskedet att underlätta för din partner som du har varit otrogen mot? Kanske gör du mer skada än nytta.

Den som blivit drabbad av otrohet

Att få veta att ens partner har varit otrogen kan vara svårt. Ta dig tid och tänk igenom hur du vill göra. Ska du lämna din partner? Kan du lita på henne/honom igen? Många som har varit otrogna ångrar sig och vill ha en ny chans. Känns det ok för dig?