Komma ut
När behövde du komma ut senast? Många gör det hela tiden, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Till exempel när de nämner sin partners namn eller kön.
Vem behöver komma ut?
Men det märks oftast bara när det är någon som bryter mot normen som kommer ut, och det är oftast det personer menar som säger "komma ut" eller "komma ut ur garderoben". Oftast menar de då att komma ut som homosexuell, bisexuell eller transperson.
Oro för reaktioner
Att komma ut som heterosexuell och/eller cisperson är däremot inte riktigt samma sak som att komma ut som homosexuell, bisexuell och/eller transperson. I vårt samhälle finns det fortfarande en hel del motstånd mot hbtq-personer och många är oroliga eller rädda för reaktionerna som kan följa på att man kommer ut.
Noa berättar: "Efter månaders vånda kom jag ut för mina föräldrar, jag var 20. Min mammas kommentar var att hon inte kunde förstå varför det skulle spela så stor roll vad folk gör i sovrummet. Jag har tänkt på det där många gånger. Det spelar ju jättestor roll, folk mördas och misshandlas för det folk tror att de gör i sängkammaren. Det gör mig så förbannad, och ilskan jag känner när jag tänker på hur kidsen idag fortfarande tvingas hålla sig i garderober eller må dåligt över hur de känner, den omvandlar jag i aktivism. Ge mig en regnbågsflagga och jag håller ett brandtal för jämlikhet!"
Komma ut – gång på gång
Om du är en person som kommer ut som normbrytare så kommer du att behöva fortsätta göra det så länge den normen finns kvar, eller tills du har berättat för allt och alla. För så länge du inte berättar eller folk omkring dig vet så kommer du förmodligen antas vara del av normen.
Det är alltid ditt eget beslut om du vill komma ut. Om personer i din omgivning inte ger dig stöd eller pepp när du kommer ut, så finns det att få på andra ställen. Kom ihåg att du har rätt att vara dig själv!
Varken hetero eller homo
Hela 14 procent av de unga trivs varken i boxen med etiketten ”heterosexuell” eller i den märkt ”homosexuell”. Det visar en ny studie från Folkhälsoinstitutet.
Det är viktigt att tänka på att alla inte vill definiera sig, slippa få sin sexualitet tolkad utifrån könet på sin partner. Det svartvita tänkandet kan skapa en otrygghet – ingenting är “hemma”.
Så när vi förenklat tänker: ”Man eller kvinna? Homo eller hetero? Ihop eller singel? Aktiv eller passiv?” vore det bättre att inse att allt inte jämnt delbart med två. Vi behöver vara öppna inför att inte alla känner sig bekväma i att fastna i en kategori. Det måste vara möjligt att ändra sig, kanske vill man helt slippa etiketter.
Vi vinner alla på att tänka fritt och omfamna olikheter. Den som slutar att kategorisera andra, öppnar också upp sitt eget liv för nya möjligheter… när det gäller allting egentligen.