Syfilis
Syfilis är en allvarlig könssjukdom som behandlas med antibiotika. Det bästa sättet att skydda sig mot syfilis är att använda kondom vid oskyddat sex.
Så överförs syfilis
Syfilis orsakas av en bakterie. De vanligaste sätten att överföra sjukdomen är om du har vaginalt eller analt samlag utan kondom. Du kan också överföra sjukdomen genom munsex.
Syfilis i Sverige
Under 2018 rapporterades 476 fall av syfilis i Sverige. Det är en ökning med 22 procent jämfört med 2017.
Syfilis är vanligare bland män än bland kvinnor. Män som har sex med män drabbas oftare än andra.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Symtom på syfilis
Syfilis ger inte alltid några symtom, men några vanliga symtom är att du får
- sår på könsorganen som inte ömmar
- utslag som inte kliar, över hela kroppen inklusive handflator och fotsulor
- svullna ljumskar
Såren försvinner efter tre till sex veckor, men bakterierna finns kvar i kroppen. Infektionen kan sedan sprida sig till blodet och påverka hjärnan och hjärtat. Då kan du få utslag, feber, må illa, känna dig trött eller få ont i lederna.
Så testar du dig för syfilis
Du kan testa dig för syfilis på en barnmorskemottagning, en ungdomsmottagning, en mottagning för sexuell hälsa, en venereologisk mottagning eller en vårdcentral. Om du är gravid är det viktigt att testa sig eftersom obehandlad syfilis kan skada fostret. Prata med din barnmorska!
Testet består vanligtvis av ett blodprov. Om du har ett sår som du tror kan bero på syfilis kan man ibland ta prov direkt från såret.
Om du har fått syfilis
Behandling av syfilis
Syfilis behandlas med antibiotika.
Efter behandlingen får du gå på upprepade kontroller tills det är säkert att infektionen är borta.
Smittspårning – hjälper andra att testa sig!
Om testet visar att du har syfilis måste du berätta för vårdpersonalen vilka du har haft sex med under det senaste året. Om du har testat dig tidigare och inte haft någon sjukdom behöver du berätta vilka du har haft sex med sedan du testade dig.
Vårdpersonalen kontaktar sedan personerna som behöver testa sig. Detta kallas "smittspårning" och görs för att stoppa sjukdomen från att spridas vidare. Vårdpersonalen berättar inte vem som uppgett personernas namn.
Om artikeln
Redaktör för sidan:
Webbredaktionen vid RFSU:s förbundskansli
Innehållsansvarig:
Informationen har granskats av sakkunniga i sexualupplysning vid RFSU:s förbundskansli samt barnmorska vid RFSU-kliniken.