Kondylom – HPV
Kondylom är en könssjukdom som ger vårtor i underlivet. Kondylom orsakas av ett HPV-virus. Det bästa sättet att skydda sig mot kondylom är att vaccinera sig mot HPV-virus.
Så överförs kondylom
Kondylom orsakas av virus som tillhör gruppen humant papillomvirus, HPV.
De vanligaste sätten att överföra kondylom är om du har vaginalt eller analt samlag utan kondom. Kondom skyddar bara om kondomen sitter ovanpå vårtorna. Det är viktigt att tänka på eftersom vårtorna kan finnas på många olika ställen.
Kondylom kan också överföras på andra sätt. Som när man gnider könen mot varandra – till exempel vulva mot vulva. Om du ska använda en sexleksak tillsammans med en annan person är det också viktigt att använda kondom. Tänk på att byta kondomen om den ska användas på flera personer, till exempel i två analer, eller två slidor.
Symtom på kondylom
De vanligaste tecknen på att du har fått kondylom är att du hittar små vårtor på eller runt om ditt kön. De har oftast samma färg som huden under och lite knottriga på ytan. Vårtorna liknar handvårtor och fotvårtor.
Vårtorna kan sitta både inne i slidan, på livmodertappen och utanpå vulvan. De kan finnas på ollonet, under förhuden eller på pungen. De kan också dyka upp runt analen eller i ljumskarna.
Ibland kliar eller blöder vårtorna, men många får inga besvär alls.
Vårtorna kan komma lång tid efter att du har fått viruset, ibland ett helt år senare.
Så testar du dig för kondylom
Om du vill undersöka dig kan du kontakta en barnmorskemottagning, en ungdomsmottagning, en mottagning för sexuell hälsa, en venereologisk mottagning eller en vårdcentral.
För att undersöka om du har kondylom brukar vårdpersonalen titta på dina vårtor och bedöma om det är kondylom som orsakat dem.
Om du fått kondylom
Behandling av kondylom
Kondylomvårtor försvinner av sig själva men det kan ta lång tid, ibland ett år eller längre. Vårtorna är inte farliga men många vill ändå behandla bort dem av psykologiska skäl.
Det går att behandla vårtorna med en salva eller en lösning. De kan också tas bort kirurgiskt, med sax, laser eller genom bränning eller frysning.
Om din läkare har konstaterat att du har kondylom kommer ni att prata om vilken typ av behandling som passar för dig.
Du kan vaccinera dig mot kondylom
Det finns effektiva vaccin mot HPV. Vaccinet skyddar även mot kondylom. Vaccinet ger bäst skydd om du tar det innan du har haft sex. Om du är äldre och har haft sex med andra personer kan du få vaccin mot kondylom och HPV om du betalar för det själv.
HPV-vaccin ingår i allmänna vaccinationsprogrammet
2010 infördes vaccin mot HPV i det allmänna vaccinationsprogrammet för flickor och sedan hösten 2020 får alla barn, oavsett kön, gratis vaccination genom skolhälsovården i årskurs 5 eller 6.
Källa: Cancerfonden och Folkhälsomyndigheten
Om HPV, cellförändringar och livmoderhalscancer
Kondylom orsakas av ett par av över 200 olika HPV-virus. Vissa HPV-virus kan ge cellförändringar som kan utvecklas till livmoderhalscancer. Det virus som ger kondylom leder inte till cellförändringar eller livmoderhalscancer.
Gynekologiska cellprovskontroller – om du är över 23 år
Trots det är det viktigt att du som har livmoder går på gynekologiska cellprovskontroller regelbundet. Alla med kvinnligt personnummer kallas automatiskt från 23 års ålder.
Om du är transman och har en livmodertapp men manligt personnummer behöver du själv kontakta barnmorskemottagning eller din region för att få tid för cellprovtagning. Information om vart du ska vända dig finns på 1177 Vårdguiden.