Nya siffror: Varannan förälder har inte snackat sex med sitt barn
Nio av tio svenskar tycker att det är viktigt att föräldrar pratar om sex och relationer med sina barn och unga. Men bara hälften av föräldrarna har faktiskt gjort det, trots att ungdomarna själva efterfrågar mer samtal. Det visar en ny undersökning från Verian (fd SIFO). Nu satsar RFSU på föräldrar – för att fler ska våga snacka, även om det blir stelt.
RFSU och Verian har undersökt vad föräldrar tycker är viktigt att prata med sina barn om när det gäller sex och relationer – och hur svårt de upplever att det är (se längst ner). Även andra studier visar att föräldrar önskar mer stöd i sitt föräldraskap när barnet är tonåring, särskilt när det gäller frågor om sex, kroppen och relationer. Ändå är utbudet som minst under denna period. Nu gör RFSU en stor satsning på föräldrar och vårdnadshavare.
– Vi på RFSU vet att tillitsfulla, öppna samtal om sex och relationer kan stärka både den sexuella och psykiska hälsan hos barn och ungdomar. På sikt ökar samtalen jämställdheten och förebygger sexuellt våld. Så varför blir det tyst och stelt? Vi hoppas med den här satsningen kunna nå föräldrar och ge tips, råd och stöd, säger Pelle Ullholm, sakkunnig i sexualundervisning på RFSU.
Detta innehåller RFSU:s föräldrasatsning
- Boken “Världens viktigaste samtal. En handbok till föräldrar om tonåringar och sex”, skriven av Nathalie Simonsson och utgiven av Ordfront förlag.
- Nylanserad sajt: rfsu.se/foralder. Här finns tips och svar på några vanliga frågor från föräldrar.
- Kan vi prata? En podd producerad av sex ungdomar i åldern 15-18 år som lyfter hur föräldrar kan prata med unga om sex, kroppen och relationer.
- Wow-podden, en podd av och för de yngre barnen. Perfekt att lyssna på tillsammans för att komma igång med viktiga samtal.
500 föräldrar har deltagit i projekt
I tre år har RFSU Stockholm träffat över 500 föräldrar, utbildat speciella föräldrainformatörer och startat föräldragrupper på temat sex och relationer inom projektet “Kan vi prata?”. Projektet är finansierat av Allmänna arvsfonden.
– Föräldrar vill prata, men känner sig osäkra. Vad ska man säga? När ska man börja? Vilken kunskap är viktigast? När man får kunskap och får träffa andra föräldrar och prata om de här frågorna blir man tryggare, och det gör en till ett bättre stöd för sitt barn, säger Ellen Nordlund, projektledare på RFSU Stockholm.
Om undersökningen
Undersökningen är gjord av Verian på uppdrag av RFSU. Den är genomförd perioden 21 februari-1 mars 2024 och omfattar 1 000 personer.
Den visar bland annat:
- 9 av 10 (89 procent) tycker det är viktigt att föräldrar/vårdnadshavare pratar med sina barn om hur man formar bra relationer och 98 procent tycker det är viktigt att prata om hur man är en bra kompis.
- Nära hälften (49 procent) uppger att de tagit initiativ att prata med sitt/sina barn om sexualitet och relationer. Av dem som inte tagit initiativ att prata med sitt/sina barn uppger 19 procent att de väntar på barnens eget initiativ och 31 procent känner sig osäkra på hur och när det skulle passa.
- Nära 2 av 3 (64 procent) tycker det är viktigt att föräldrar/vårdnadshavare kan se vad deras unga gör på internet.
- 83 procent av föräldrar med barn under 13 år känner oro inför vad deras barn kommer att möta som tonåringar.
- 72 procent av de yngre personerna (åldrarna 18-30) tycker att det är viktigt att det är just föräldrarna som tar initiativ till samtal.
Ladda ner rapporten från RFSU och Verian här (pdf)
Presskontakt
För mer information, kontakta Matilda Ström, pressansvarig på RFSU.
Mejl: matilda.strom@rfsu.se
Mobil: 076-160 33 07